Geld en Werk

Deze app belegt met je wisselgeld

01 maart 2017 20:49 Aangepast: 02 maart 2017 09:08

Beleggen met je wisselgeld? Deze zomer wordt de app 'Peaks' gelanceerd, die dat mogelijk moet maken. "Het idee is gebaseerd op de 'piekenbuis'", zegt bedenker en mede-oprichter Sijbrand Tieleman.

Gebruikers linken hun betaalrekening aan de app, waarna na iedere pinbetaling een klein bedrag overgemaakt wordt naar een beleggersrekening. Zo kan je ervoor kiezen om bij elke pinbetaling het bedrag naar boven af te ronden, waarna dat bedrag belegd wordt. Bij een koffie die 2,80 kost, beleg je dan bijvoorbeeld 20 cent.

Ook is het mogelijk om in plaats daarvan een vast bedrag per maand apart te zetten om te beleggen. Dat geld wordt geïnvesteerd in zogenaamde 'indextrackers' (ETF's), een soort middenweg tussen een beleggingsfonds en aandeel.

Idee komt van 'piekenbuis'

"Vroeger hadden we thuis een buis waar waar je wisselgeld in stopte en op die manier voor iets spaarde", vertelt Sijbrand. "Daar is deze app ook op gebaseerd. Daarnaast kan je beter zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen, want dan geniet je van rendement op rendement."

Hij bedacht de app 2,5 jaar geleden. Veel start-ups uit de fintech bevestigen: het is een lastige markt om snel iets in op te zetten. De AFM stelt strenge regels, die niet één-twee-drie af te vinken zijn. "Bovendien is er een financiële drempel om iets neer te zetten: je moet een platform bouwen, een app en ook de marketing kost geld", voegt hij toe.

Samenwerking met Rabobank hielp enorm

Mede-oprichter Tom Arends bracht het concept voor Peaks bij zijn voormalige werkgever Rabobank onder de aandacht. "Dat hielp enorm bij de opbouw van het project", zegt Sijbrand. De bank besloot de app mee te nemen in haar 'moonshot-campagne'; een interne zoektocht naar technologische innovaties.

De app is voor de bank onder andere interessant omdat deze een jonge doelgroep aanspreekt, blijkt uit het statement in het persbericht van Bart Leurs, hoofd Fintech en Innovatie bij de bank. Zij kunnen zonder veel kennis en ervaring beginnen met beleggen. "Dat sluit aan bij de wens van de Rabobank om het gebruiksgemak van financiële producten en diensten te vergroten."

Zelf beleggersrisico kiezen

Zoals altijd, zijn er risico's als je geld wil beleggen. "Maar je investeert voor de lange termijn. Wie belegt, moet geduld hebben. We benadrukken daarom ook dat je het bedrag zo lang mogelijk aan moet houden, als dat mogelijk is", zegt Sijbrand. "Je begint met kleine bedragen, dus het relatieve risico is redelijk beperkt." Het is mogelijk om vanaf 1 euro mee te doen.

Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende risicoprofielen van defensief tot offensief. Daarnaast is het ook mogelijk om alleen duurzaam te investeren, vertelt Sijbrand. 

App moet beschikbaar worden voor bank

Alhoewel de Rabobank investeerde in de app, moet Peaks beschikbaar worden voor elke bank. "Daar lopen nog gesprekken over", zegt hij.

Jaap Koelewijn, hoogleraar Corporate Finance aan de Universiteit Nyenrode, vindt de app desgevraagd er prima uitzien. "Het deugt allemaal wel, er zitten geen verkeerde producten achter. Of het wat toevoegt, dat betwijfel ik", zegt hij. Daarmee doelt hij op de prijs.

Gebruikers betalen 1 euro per maand voor de app. Wie meer dan 2500 euro belegd, betaalt 0,5 procent per jaar. Dat is redelijk duur in vergelijking met andere beleggingsproducten, maar die zijn niet te downloaden via een app. "We bieden een stukje gemak", verklaart Sijbrand.

Net als de meeste andere beleggingsproducten, wordt het geld bewaard op een derdengeldrekening. Dat is een constructie waarbij het geld beheerd wordt door een stichting. Op het moment dat Peaks failliet gaat, kunnen gebruikers dus nog wel bij hun geld.

Een impressie van de app (nog niet de definitieve versie):

Thumbnail

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore