Geld en Werk

CBS: jonge vrouwen verdienen nu meer dan jonge mannen

23 november 2016 04:44 Aangepast: 29 juli 2017 17:00
Girlsday, afgelopen april, waar meiden kennismaakten met betawetenschappen en techniek. Beeld © ANP

Doordat het opleidingsniveau van vrouwen stijgt, neemt het verschil in de beloning van mannen en vrouwen af. Jonge vrouwen verdienen intussen meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eigen onderzoek. Vrouwen zijn bezig aan een inhaalslag op het gebied van beloningen, zegt het bureau. Vooral voor vrouwen in overheidsdienst geldt dat het salarisverschil met mannen de afgelopen jaren kleiner is geworden.

Vrouwen onder de 36

Door hun gemiddeld hogere opleiding verdienen vrouwen onder de 36 bij de overheid meer dan mannen, stelt het CBS. In het bedrijfsleven is het nog niet zover: daar verdienen vrouwen onder de 30 meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Het CBS becijferde dat vrouwen in overheidsdienst in 2008 gemiddeld 16 procent minder kregen dan mannen. In 2014 was dat verschil nog 10 procent. In het bedrijfsleven kromp het gat in diezelfde periode minder sterk: daar ging het van 22 naar 20 procent.

Carrièrekansen mislopen

Mannen profiteren van bijvoorbeeld werkervaring en beroepsniveau, zegt het CBS. Bij oudere werknemers is het opleidingsniveau van mannen vaak hoger dan dat van vrouwen. Een deel van het verschil kan ook verklaard worden doordat vrouwen meer in deeltijd werken en daardoor carrièrekansen mislopen.

Als die factoren worden meegewogen, verdienden vrouwen in 2014 over de hele linie gemiddeld nog steeds minder dan mannen: bij de overheid 5 procent, bij het bedrijfsleven 7 procent. Het CBS weet niet of dat te maken heeft met discriminatie of dat het ergens anders door komt.

Meer te doen om 'loonkloof'

Er is de laatste tijd meer te doen geweest om de zogeheten 'loonkloof'. Eerder deze maand leek uit het jaarlijkse onderzoek naar de loonkloof van de World Economic Forum naar voren te komen dat het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in Nederland liefst 32 procent zou bedragen. Het CBS liet toen al weten niet verder te komen dan 8 procent.

Meer op rtlnieuws.nl:
Verdienen vrouwen echt een derde minder dan mannen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore