Economie

'Opmars van ISIS kan bedreiging worden voor markten'

18 juni 2014 13:26 Aangepast: 06 september 2015 14:52
Beeld © AFP

Het oprukken van de ISIS-strijders in Irak tot verstoring van de olieproductie kan leiden, met stijgende energieprijzen, dalende bedrijfswinsten en een mogelijke verstoring van de markten als gevolg.

Dat zegt vermogensbeheerder MFS. Volgens James Swanson, chief investment strategist bij MFS is de plotselinge en snelle opmars van de soennitische ISIS-strijders in het noorden en westen van Irak reden voor bezorgdheid. Er bestaat brede consensus dat ISIS zal proberen om olie in te zetten als een instrument om hun doelen te bereiken. Maar ook als zij er niet in slagen de Iraakse olie-installaties aan de Perzische Golf te veroveren, dan is er nog steeds de mogelijkheid dat het conflict escaleert en de levering van olie uit Irak verstoort.

''Een schok in het olie-aanbod kan een bedreiging zijn voor de markten'', aldus MFS. ''Stijgende energieprijzen vormen een direct risico voor de Amerikaanse economische groei; vooral als de energiekosten stijgen tot 7% of 8% boven het beschikbare inkomen.
De Verenigde Staten bevinden zich mede dankzij de gestegen binnenlandse olieproductie in een betere positie dan de eurozone, omdat Europa niet alleen afhankelijk is van olie uit het Midden-Oosten, maar ook van gas uit Rusland, een ander geopolitiek zorgenkind. Ook zijn de VS in deze context beter af dan Japan, dat sinds de kernramp van Fukushima voor 100% afhankelijk is van import van fossiele brandstoffen. Niettemin kan een abrupte stijging van de olieprijzen de koopkracht van Amerikaanse consumenten en bedrijven, en de bedrijfswinsten aantasten. Omdat 40% van de winsten van de S&P 500 bedrijven afkomstig zijn van internationale activiteiten, loopt ook de aandelenmarkt gevaar. Als er niet snel een oplossing komt, kan dit een roerige zomer worden.''
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore