Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Op zoek naar een droombaan? Deze oud-studenten helpen je vooruit

Freek, Laurens en Vincent van Magnet.me Beeld © Magnet.me

Heb je als student eindelijk dat felbegeerde papiertje in je zak, begint de volgende worsteling: het zoeken naar een baan. Maar volgens de jonge ondernemers van Magnet.me is dat helemaal niet zo ingewikkeld. "Bij alles wat we doen, staat het belang van de student voorop."

Nederland telt ruim 700.000 studenten, waarvan 261.000 op een universiteit. Honderdduizenden jonge honden die al voorzichtig dromen van die eerste prachtige carrièrestap. Maar eenmaal op zoek blijkt die arbeidsmarkt vaak een slangenkuil: je verzuipt in het aanbod en er is lang niet altijd iemand die de weg wijst.

Klassiek verhaal

Vanuit die gedachte begonnen Laurens van Nues (29), Freek Schouten (31) en Vincent Karremans (30) in 2012 carrièreplatform Magnet.me. "Het is niet dat je wakker wordt en denkt: ik ga in de recruitmentindustrie werken", vertelt Karremans in gesprek met RTL Z. "Eigenlijk een klassiek verhaal van een probleem ontdekken en zelf willen oplossen."

Want destijds studeerden zij alle drie zelf nog in Delft en Rotterdam. Karremans: "Je begint met oriënteren en wordt al snel doodgegooid met generieke e-mails en reclames. Dan ga je naar een carrièrebeurs, waar het waanzinnig druk en onpersoonlijk is. Tot slot beland je op één van de traditionele vacaturesites met honderden random vacatures en heb je geen idee waar je moet beginnen. Dan weet je: ik sta er in mijn eentje voor."

En dus bouwden ze een eigen platform: Magnet.me. Daar worden studenten na het aanmaken van een profiel gekoppeld aan bedrijven. Of andersom: op Magnet.me vinden bedrijven potentiële kandidaten voor een stage of vacature. "Het is een marktplaats met twee soorten gebruikers. Als student krijg je een verzoek van bedrijven die willen verbinden. Dan kun je zelf kiezen: wil je contact of niet?"

Altijd gratis voor studenten

Dat gebruikers daar niets voor hoeven te betalen is cruciaal. Het verdienmodel leunt op bedrijven. Karremans: "Voor studenten is het altijd gratis. Dat geldt in beginsel ook voor bedrijven, maar zij betalen vervolgens voor extra functionaliteiten, diensten en meer inzicht in gebruikersdata."

Thumbnail
Thumbnail

Het platform heeft naast een webomgeving ook een mobiele app. (foto: Magnet.me)  

De vergelijking met LinkedIn is vaak gemaakt, maar dat doet ze weinig. "Zij blijven een concurrent. Maar wij zijn hiermee begonnen omdat de oude manier van recruiten niet werkt. Voor een student is dat ouderwets en ontzettend duur. Die financiële drempel willen wij verwijderen. En dat geldt ook voor kleine bedrijven die geen geld hebben voor een HR-afdeling. Zij kunnen ook bij ons terecht."

Voor wervingsbureaus zijn initiatieven zoals Magnet.me een regelrechte bedreiging. "We zijn we een luis in de pels. Wervingbureaus zien hun verdienmodel onderuitgeschoffeld worden, omdat steeds meer werkgevers zien dat het oude model niet meer werkt", zegt Karremans, die zelf ooit als talentscout werkte. "Bij alles wat we doen, staat het belang van de student voorop."

Veel alternatieven

Maar Magnet.me is voorlopig niet het enige alternatief. Zo werken ze bij de Nyenrode-universiteit naast Magnet.me ook met alternatieven zoals het Franse JobTeaser en het Amerikaanse Glassdoor, terwijl een accreditatie-organisatie zoals AMBA helpt met het koppelen van studenten aan bedrijven.

"Het is belangrijk om internationaal te kijken", zegt carrière-expert Willem van Donge van Nyenrode. "Voor studenten is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen. Naast het klassieke LinkedIn zijn er dan nog zoveel alternatieven beschikbaar. Elk platform heeft zijn voordelen en tekortkomingen. Al kan ik me voorstellen dat er uiteindelijk één overblijft."

Of dat Magnet.me wordt, moet de toekomst uitwijzen. Ruim 1100 bedrijven in Nederland - groot en klein - doen al mee, terwijl 70.000 studenten er een profiel hebben aangemaakt. Op het hoofdkwartier in Rotterdam in het Industriegebouw werken inmiddels bijna veertig mensen.

Thumbnail

Thumbnail

Ook internationaal timmert het bedrijf aan de weg. Vorig jaar maakte Magnet.me de overstap naar het Verenigd Koninkrijk. Daar doen nu 200 bedrijven en 30.000 studenten mee. Voor verdere groei daar werd deze week 1 miljoen euro opgehaald bij investeerders.

Ambitie

Karremans: "Wij werken met veel multinationals en ik kan me voorstellen dat zij denken: leuk die twee landen, maar wij willen afspraken maken op Europees niveau. Die ambitie hebben wij ook. Het internet zorgt ervoor dat je een heel continent kunt bedienen. De volgende stap is dan misschien wel wereldwijd."