Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Het nieuwe thuisbezorgen: met de fiets en live te volgen

Beeld © Getty

Na Foodora en Deliveroo gaat nog een grote partij maaltijden per fiets bezorgen: Uber. Met de dienst UberEats, die volgende week wordt gepresenteerd, kunnen inwoners van Amsterdam via de app eten bestellen en de bezorger op de kaart volgen.

Eten bestellen bij populaire restaurants en de fietsbezorger live op een kaart volgen: dat is de nieuwe manier van thuisbezorgen, volgens het Duitse Foodora, Britse Deliveroo en nu ook het Amerikaanse Uber. Je bestelt je maaltijd via de app en weet op de minuut nauwkeurig wanneer de bezorger bij jou aanbelt.

Het voordeel van deze apps is dat restaurants die geen eigen bezorgers in dienst hebben, toch nog hun maaltijden kunnen leveren. Als fietsbezorger kun je - net als een Uber-chauffeur - per keer een opdracht aannemen. De ene keer haal je bij een lunchroom je bestelling op, de andere kees bij een ijssalon.

Lekker groen op de fiets

In Nederland zijn Foodora en Deliveroo al actief, maar alleen in de grotere steden. UberEats gaat zich voorlopig alleen richten op Amsterdam. De drie partijen hebben naast de fietsbezorging nog iets gemeen: ze richten zich op het hogere segment van de restaurants, terwijl het grote Thuisbezorgd zich vooral richt op pizza's, shoarma en friet.

Thumbnail

In tegenstelling tot Thuisbezorgd bezorgen de nieuwe partijen op de fiets en kun je jouw bestelling live op de kaart volgen. Uber gaat ook fietsen inzetten, met name omdat Amsterdam zich hier zo goed voor leent. Met de fiets ben je in de hoofdstad regelmatig sneller op je bestemming dan een auto en meestal net zo snel als een scooter.

Daarnaast is de fiets een stuk beter voor het milieu en de conditie van de bezorger. En ook niet onbelangrijk: je ergert je niet meer dood aan scooterbezorgers die denken dat ze een F1-coureur zijn. Gezien het grote aantal fietsbezorgers van Foodora en Deliveroo lijken de apps in Nederland aan te slaan.

Hogere commissie

Hoeveel restaurants er meedoen met Uber en wat voor commissie of bezorgkosten het bedrijf gaat rekenen, wil het nog niet zeggen. "Dat wordt volgende week bekendgemaakt", aldus een woordvoerder.

Foodora en Deliveroo rekenen 2,50 euro voor de bezorging en een commissie van respectievelijk 30 en 20 tot 25 procent over het totaalbedrag van de bestelling. De twee partijen zeggen dat ze bij populaire restaurants voor een omzetverhoging van 30 procent zorgen.

Thumbnail

De commissie die Foodora en Deliveroo rekenen, is een stuk hoger dan de 11 procent van Thuisbezorgd. Dat komt omdat Thuisbezorgd geen bezorgers in dienst heeft en betaalt. Sommige Nederlandse restaurants hanteren hierdoor hogere prijzen bij Foodora en Deliveroo, om zo de kosten voor de hogere commissie te dekken.

Just-Eat

Onlangs nam het bedrijf van Jitse de Groen nog concurrent Just-Eat over, om zijn positie binnen deze markt te verstevigen.

Ook gaat Thuisbezorgd naar de beurs om geld op te halen voor de verdere groei. Dat zal nodig zijn, nu de kleinere fietsbezorgpartijen een markt hebben gevonden waar nog heel veel te halen valt - ook voor bezorgreus Thuisbezorgd.