Geld en Werk

'Primark intimideert personeel en houdt zich niet aan regels'

10 februari 2017 22:57 Aangepast: 28 juli 2017 22:30
Beeld © ANP

Werknemers van kledingketen Primark in Groningen klagen tegen RTV Noord over hun arbeidsomstandigheden. Ze zouden geïntimideerd worden door leidinggevenden en hun gezondheidsklachten worden niet serieus genomen. Eén werknemer die morfinepillen slikte, moest van het management zelfs gewoon weer komen werken.

In totaal hebben twintig werknemers onafhankelijk van elkaar anoniem hun verhaal bij de redactie gedaan, schrijft de regionale omroep. FNV bevestigt de geluiden en zegt dezelfde verhalen ook van werknemers in andere filialen te horen. De vakbond is vandaag een landelijke enquête gestart om de problemen in kaart te brengen.

Het bedrijf zou erg hiërarchisch geleid worden, zeggen de werknemers. Primark heeft geen ondernemingsraad, wat wel wettelijk verplicht is, om deze problemen aan te kaarten. De vakbond loopt tegen het feit aan dat de goedkope kledingketen geen Nederlands aanspreekpunt heeft. Wie een klacht heeft, wordt doorverwezen naar het hoofdkantoor in het Ierse Dublin, zegt vakbondsbestuurder Niels Suijker tegen Tubantia.

'Elke dag bellen, ook in het ziekenhuis'

De vakbond schrijft op de site dat er in de afgelopen periode al met "vele werknemers van Primark, werkzaam in verschillende filialen", is gesproken. Daarin wordt onder andere geklaagd over de hoge werkdruk op de werkvloer, ziekmeldingen die niet geaccepteerd worden en oneigenlijk gebruik van camerabeelden zonder respect voor de privacy van werknemers.

RTV Noord beschrijft op de website talloze klachten. Eén daarvan is dat werknemers volgens de interne regels van het bedrijf zich elke dag opnieuw ziek moeten melden voor een bepaald tijdstip. Doen ze dat niet, dan krijgen ze niet betaald. Dat geldt ook als een werknemer in het ziekenhuis ligt. Echter: de telefoon wordt pas opgenomen als de deadline van de ziekmelding verstreken is. Op die manier hoeft het bedrijf geen loon te betalen, zeggen de werknemers.

Daarnaast worden werknemers onbetaald naar huis gestuurd als er geen werk is, moeten ze regelmatig onbetaald doorwerken en wordt via camerabeelden gecontroleerd of ze niet met hun jas aan inklokken. 

'Wij handelen ethisch'

Primark laat weten dat het iedere klacht heeft onderzocht en geeft het volgende statement: “Primark geeft om het welzijn van de medewerkers. Wij behandelen alle werknemers eerlijk en willen dat ze plezier hebben in hun werk. We nemen de beschuldigingen erg serieus en kunnen bevestigen dat Primark’s richtlijnen, beleid en procedures in lijn zijn met de Nederlandse cao (retail).’’

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore