Enquête woningcorporaties

Voorzitter Aedes: Fraude, zelfverrijking en geknoei

23 juni 2014 16:23 Aangepast: 06 september 2015 14:53
Marc Calon, voorzitter van Aedes bij de parlementaire Enquetecommissie Woningcorporaties. Beeld © ANP

Marc Calon, voorzitter van branchevereniging voor woningcorporaties Aedes, schaamt zich voor alles wat misliep in zijn sector. Dat zei hij vandaag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Bij aanvang van zijn verhoor noemde hij zelf de dingen maar meteen bij de naam: "Fraude, zelfverrijking, geknoei, megalomaan gedrag. Daardoor is veel geld voor de volkshuisvesting door het putje gegaan. Verschrikkelijk."

ZIE OOK: 'Oud-Vestia-bestuurder Staal irriteert commissie'

Het interne toezicht was niet goed, het externe evenmin, aldus Calon. Er is te risicovol gewerkt, het moreel kompas van sommige mensen was niet op orde en de sector is te ver afgedreven van de kerntaken, vindt ook de voorzitter, die in 2009 aantrad.

Toen was er commotie over zijn eigen salaris. Marc Calon zou aanvankelijk een honorarium van twee ton voor drie dagen werk per week krijgen, maar ging na een gesprek met minister Eberhard van der Laan akkoord met een dienstverband voor drie dagen per week voor een bruto jaarsalaris van 150.000 euro. Inmiddels maakt hij meer uren, maar voor ongeveer hetzelfde salaris.

Calon volgde Willem van Leeuwen op, die 187.000 euro per jaar verdiende plus een bonus. Zijn vertrekpremie van 1 miljoen wekte destijds veel verontwaardiging. Van Leeuwen zei maandag voor de commissie dat die bedragen moeten worden gezien met de ogen van die tijd. Hij wond zich voor de commissie op over het volgens hem doorgeschoten negatieve beeld dat van de sector wordt geschetst waardoor het imago ervan 'naar de gallemiezen' gaat. De excessen waren er wel, maar het grootste deel doet volgens Van Leeuwen gewoon zijn werk.

Hij erkende dat de Vestia-affaire een 'drama' was, waarbij 2 miljard euro verdampte als gevolg van onverantwoorde financiële avonturen. Calon, ook betrokken bij het Waarborgfonds dat op de financiën van de corporaties moet letten, zei maandag destijds niets geweten te hebben van de riskante stunts met financiële producten door Vestia.

 

RTL Z/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore