Geld en Werk

Te koop: oud kasteel in hartje Londen

12 september 2016 14:31 Aangepast: 30 juli 2017 10:30
Beeld © winkworth.co.uk

Je moet er wat voor over hebben (2,75 miljoen pond), maar dan heb je wel wat: een 300 jaar oud kasteel dat op een steenworp afstand van het centrum van Londen ligt. Het monument ligt op een landgoed van 6,1 hectare, een unicum in het dichtbevolkte gebied.

Wie voor dit pareltje in zijn buidel tas, moet niet een al te grote familie hebben: in totaal heeft het kasteel vier slaapkamers en twee badkamers. Er is nog wel een extra woonstudio in de kelder.

Ook moet de tuinarchitect misschien nog even aan de slag, want momenteel zijn er slechts twee parkeerplaatsen. Maar aan de andere kant: waar heb je een auto voor nodig, als je binnen een klein half uurtje fietsen in Westminister Abbey kunt zijn?

Thumbnail

De woonkamer. (Foto: winkworth.co.uk)

Je gaat in het huis wonen van één van de grootste toneelschrijvers

Het kasteel werd in 1718 gebouwd door Sir John Vanburgh, één van de grootste toneelschrijvers uit de 18e eeuw. Destijds werden zijn stukken als 'immoreel' en 'onzedelijk' gezien, vooral omdat hij de mensen uit de hoogste kringen op de hak nam. In zijn toneelstukken praten ze over seks en hun maîtresses en minnaars. Iets wat destijds door de keurige Britten niet zo prettig werd gevonden.

Hij was fan van de Nederlandse Stadhouder Willem III van Oranje-Naussau. Sterker nog: als deurwaarder was hij betrokken bij een mislukte couppoging om de Britse koning af te zetten, ten voordelen van de Nederlandse Stadhouder. Later, nadat Vanburgh zijn straf daarvoor uit had gezeten en Willem III wel aan de macht was gekomen, trouwde hij een 24 jaar jongere vrouw en bouwde hij het Vanbrugh Castle.

Thumbnail

Eén van de badkamers. (Foto: winkworth.co.uk)

Thumbnail

Een slaapkamer. (Foto: winkworth.co.uk)

Het kasteel werd later een school

Het huis is sindsdien een aantal keer van eigenaar veranderd en deed onder andere dienst als school voor kinderen wiens vader in de Britse luchtmacht waren omgekomen. Inmiddels is het helemaal gerenoveerd, wat te zien is aan de gezellige groene badkamer. 

Voor wie weinig geduld heeft, heeft het huis nog een (theoretisch) voordeel: het ligt vlakbij meridiaan van Greenwich. Wie dus even een sprintje richting Londen trekt, gaat in theorie een uur vooruit in de tijd. Helaas is de tijdzone in heel Engeland gelijkgetrokken, dus je hebt er niet heel erg veel aan.

Thumbnail

De badkamer. (Foto: winkworth.co.uk)

Thumbnail

De slaapkamer in de kelder. (Foto: winkworth.co.uk)

Maar wat maakt het eigenlijk ook uit, als dit je dagelijkse uitzicht is:

Thumbnail

Het uitzicht vanaf het dakterras. (Foto: winkworth.co.uk)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van