Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Milieudefensie: OESO-klacht tegen Rabobank

Milieudefensie en zusterorganisatie Friends of the Earth Europe dienen vandaag een klacht in bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) tegen de Rabobank.

De klacht draait om leningen van de Rabobank aan het Indonesische palmoliebedrijf Bumitama. Volgens Milieudefensie beheert Bumitama een illegale plantage en heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan ontbossing.

Dat komt volgens de ngo niet overeen met het eigen duurzaamheidsbeleid van de Rabobank en is tevens tegen de richtlijnen van de OESO. In de klacht eist Milieudefensie dat de Rabobank haar relatie met Bumitama stop zet of bevriest totdat het palmoliebedrijf alle problemen heeft opgelost.

Wanneer de klacht in behandeling wordt genomen speelt de OESO veelal een bemiddelende rol om tot een goede oplossing te komen. In het uiterste geval worden bedrijven uitgesloten van handelsmissies, subsidies en overheidsondersteuning in het buitenland. Het is de eerste keer dat er tegen Rabobank een OESO klacht wordt ingediend. Eerder diende Milieudefensie al met succes klachten in tegen BP en pensioenfonds ABP.

Lees ook de eerdere verklaring van Rabobank over deze zaak

en de OESO-klacht

Persbericht Milieudefensie

Bron: RTL Z