Economie

Zelfs de Republikeinen zijn bang voor klimaatverandering (en wat je deze week nog meer gemist hebt)

27 juni 2014 22:57 Aangepast: 06 september 2015 14:55

Wat bracht deze nieuwsweek op gebied van landbouw en klimaat? RTL Z redacteur Frederieke Hegger zet het voor je op een rijtje.

Oud-ministers van Financiën VS slaan alarm vanwege klimaat
Alweer een alarmerend rapport over klimaatverandering (tot zover geen nieuws), maar dit keer uit verrassende hoek: voormalige-ministers van Financiën van de VS. Zowel Democraten als Republikeinen luiden de noodklok in het rapport Risky Business.  De ministers roepen op nu nog wat aan bijvoorbeeld CO2 uitstoot te doen, voordat de kosten flink op gaan lopen. Beurscommentator Mathijs Bouman legt uit.

Syngenta en Monsanto: an almost-love-story
Geliefd en gehaat zadenbedrijf Monsanto gaat, ondanks alle controverse, behoorlijk goed. NRCQ zette de kwartaalcijfers op een rijtje. Verwachte omzet in 2014: bijna 16 miljard dollar, een miljard meer dan het jaar daarvoor. Het bedrijf, geschatte waarde 64 miljard dollar, had nog wat groter kunnen worden wanneer ze collega Syngenta had overgenomen. Bloomberg meldde deze week dat die mogelijkheid zich even heeft voorgedaan. Maar de deal ging niet door, onder meer vanwege strategische redenen en zorgen om de publieke opinie (Monsanto wordt zo nu en dan getrakteerd op een massademonstratie).

Drie hoeraatjes voor vrijhandelsakkoord TTIP – of toch niet
Nog zo’n veelbesproken onderwerp door voor- en tegenstanders: vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Europa TTIP. Volgens een deze week gepubliceerd onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zijn de voordelen van de afspraken over arbitrage in een (mogelijk) akkoord groter dan de nadelen. Critici zijn bang dat machtige multinationals te pas en te onpas naar de rechter stappen zodra ze benadeeld worden door (nationale) wetgeving en daardoor een schadevergoeding kunnen afdwingen. Volgens minister Ploumen is het risico niet zo groot als door deze critici wordt voorgesteld.

Agri sector Nederland gaat hartstikke lekker tijdens de crisis
De landbouwsector in Nederland is fluitend door de crisis gekomen. In tegenstelling tot bijna alle andere sectoren, doen onze boeren het goed. Verslaggever Ann-Lynn Hamelink legt uit waarom.

Tweede Kamer stapt over naar eerlijke bank
De Tweede Kamer gaat overstappen naar een andere bank. De Royal Bank of Scotland scoort volgens onderzoeksbureau Profundo laag als het gaat om mensenrechten, duurzaamheid en investeringen in wapens. Naar aanleiding van deze ‘onvoldoende’ op de lijst van de Eerlijke Bankwijzer, heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om over te stappen naar een andere bank.

Pesticiden verpesten voedselsysteem van de toekomst
Pesticiden die nu veel gebruikt worden door boeren vormen een wereldwijde bedreiging van de biodiversiteit. Dat blijkt uit een vierjarig internationaal onderzoek in opdracht van onder meer de Triodos Foundation. De bestrijdingsmiddelen maken plant- en insectsoorten kapot, die nou juist nodig zijn om in de toekomst voldoende en divers voedsel te kunnen verbouwen. Meer lees je hier.

Voor het weekend
Bij lekker weer kan je op zaterdag samen met 1499 anderen genieten van een heerlijke lunch in het Noorderplantsoen in Groningen. Het evenement Damn Food Waste zet voedselverspilling op de kaart. Meer info: hier.    

Op de hoogte blijven van landbouw- en klimaatnieuws? Check regelmatig rtlz.nl en volg redacteur Frederieke Hegger op Twitter (@FrederiekeH). 

RTL Z
`