Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Terecht ontslag voor politieman die lunches niet afrekende

Een bordje gezond Beeld © iStock

Een politieman die in het bedrijfsrestaurant zijn lunch niet volledig afrekende, is terecht ontslagen. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep onlangs.

De politieman werkte al twaalf jaar voor de politie. Nadat een cateringmedewerker in het voorjaar van 2014 meldde dat de man zijn lunch in het zelfbedieningsrestaurant niet volledig afrekende, stelde de korpschef een onderzoek in.

In de acht dagen daarna werd opnieuw geconstateerd dat de politieman zijn maaltijden niet correct op de kassa intoetste en daardoor niet alles afrekende. Vooral de duurste producten sloeg hij niet aan.

Vergeetachtigheid

Daarop volgde ontslag. De man stapte vervolgens naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Na het verlies van de zaak voor de rechtbank Midden-Nederland ging hij in hoger beroep.

Volgens de politieman was de diefstal het gevolg van een depressie, concentratieproblemen en vergeetachtigheid door een moeilijke echtscheiding. Hij stelde niet bewust verkeerd te hebben afgerekend.

De korpschef en de rechters geloofden daar niets van. De politie wees er tijdens de rechtszaken onder meer op dat de politieman zijn werk in deze periode zonder merkbare problemen verrichtte, en juist met succes werkte aan een ‘niet alledaags project’.

Eis van integriteit

De Centrale Raad van Beroep erkent dat de gevolgen van het ontslag ingrijpend zijn, maar vindt de straf niet buitenproportioneel gezien 'de terecht aan de medewerkers van de politie gestelde eisen van integriteit, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid'.