De bierverkoop in Nederland is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal werd 11,9 miljoen hectoliter (1.190.000.000 liter) bier verkocht. De stijging was te danken aan de populariteit van speciaalbier en alcoholvrijbier.
Van alcoholvrij bier werd 395.000 hectoliter verkocht, in vergelijking met 2015 steeg de verkoop met 18 procent. Vergelijk je de verkoop met 2010 dan is er een stijging van maar liefst 215 procent.
Ondertussen wordt ook speciaalbier populairder. De verkoop daarvan steeg iets minder spectaculair: met dertien procent naar 1,1 miljoen hectoliter.
Van gewoon pils werd bijna 10 miljoen hectoliter verkocht, ongeveer evenveel als in 2015.
'Bewuster genieten'
De opmars van alcoholvrij bier past volgens brancheorganisatie Nederlandse Brouwers in de trend om 'bewuster te genieten', waar brouwers op inspelen. "De consument waardeert het, dus zetten brouwers er op in", legt Cees-Jan Adema uit. Hij is directeur van de stichting die de belangen van de tien grootste brouwers van Nederland behartigt.
Het meeste bier dat 'we' drinken wordt ook in Nederland gebrouwen, 15 procent van alle genuttigde biertjes, wordt geïmporteerd. "Het merendeel zal pils zijn, maar percentage speciaal bier zal iets groter zijn", denkt Adema.
Vanavond om 22.30 uur op RTL Z zie je in Van Liempt 1-op-1 een uitgebreid interview met Jan-Paul Rutten, de man achter familiebedrijf Gulpener.