Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Banken verlagen de spaarrente nog verder

De angst die veel spaarders al hadden na de verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB) begin vorige maand is waarheid geworden. Maar liefst 15 banken hebben de spaarrentes in juni verder verlaagd.

Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl, op basis van een eigen inventarisatie.

De rente op een vrij opneembare spaarrekening daalde van gemiddeld 1,38 naar 1,35 procent. Bij deposito's (spaargeld dat voor langere tijd vaststaat) is de rentedaling nog groter. De rente op een 1-jaars deposito daalde in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito's zakte de gemiddelde rente van 2,17 naar 2,10 procent.

Amanda Bulthuis, expert bij de vergelijkingssite, spreekt van een extreme reactie van banken, "aangezien bij de vorige daling van de ECB-rente, in november vorig jaar, maar acht banken overgingen tot een renteverlaging." De financiële instellingen die volgens de site momenteel de hoogste spaarrentes bieden zijn Zwitserleven, SNS, Knab, Nationale Nederlanden en Argenta, met percentages van 1,7 tot 1,8 procent.

De ECB verlaagde 5 juni haar belangrijkste rentetarief van 0,5 naar 0,25 procent. De depositorente voor banken die hun geld bij de ECB stallen daalde zelfs van 0 naar -0,1 procent. Dit betekent dat banken nu moeten betalen voor het geld dat zij sparen bij de ECB. "Dat geld halen ze op deze manier terug bij de consument", stelt Bulthuis.

 

Bron: RTL Z/ ANP