Economie

Topvrouw Rekenkamer Utrecht treedt af

01 juli 2014 15:24 Aangepast: 06 september 2015 20:34
Beeld © Thinkstock

Thérèse van den Hurk is afgetreden als voorzitter van de Rekenkamer Utrecht. Zij vertrekt als gevolg van de commotie rondom haar vertrekregeling bij haar voormalige werkgever, de ouderenzorgorganisatie Pieter van Foreest in Delft.

Twee weken geleden onthulde RTL Z dat Van den Hurk na haar ontslag als bestuursvoorzitter van de zorginstelling een vertrekpremie van ruim 317.000 euro heeft meegekregen. Zij moest in januari 2013 vertrekken als gevolg van haar omstreden, 'dictatoriale' manier van leidinggeven. Pieter van Foreest runt met 3400 werknemers 24 verpleeg- en verzorghuizen in Delft en het Westland.

Vorige maand werd Van den Hurk benoemd als voorzitter van de Rekenkamer Utrecht, die de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het functioneren van de gemeente Utrecht onderzoekt. Maar na de bekendwording van haar vertrekregeling in Delft ontstond zoveel commotie, dat zij vandaag besloot de functie neer te leggen.

"De voorzitter van de Rekenkamer Utrecht dient boven elke vorm van twijfel verheven te zijn", zegt Van den Hurk in De Telegraaf. "Ik moet helaas concluderen dat dit in de beeldvorming niet langer het geval is, en dat het risico bestaat dat mijn werkzaamheden en die van de Rekenkamer Utrecht hierdoor negatief beïnvloed zullen worden."

RTL Z
`