Woekerpolis Nationale Nederlanden

NN wil 'woekerpolis' van internet schrappen

01 juli 2014 17:26 Aangepast: 06 september 2015 14:55
Beeld © ANP

Nationale Nederlanden wil het woord woekerpolis schrappen als zoekterm. Dat blijkt uit een brief van de advocaten van Nationale Nederlanden aan de rechtbank in Rotterdam, die in het bezit is van RTL Z.

Op rechtspraak.nl zijn alle gerechtelijke uitspraken voor iedereen te vinden. Uit de brief die RTLZ in handen heeft blijkt dat Nationale Nederlanden liever niet gevonden wil worden op de website als mensen 'woekerpolis' intikken. De gangbare term woekerpolis verwijst naar beleggingsverzekeringen met hoge, verborgen kosten die niet doen wat de verkoper beloofd heeft. De verzekeringen werden afgesloten in de jaren negentig tot en met 2006, vaak voor de aflossing van een hypotheek of als aanvulling op het pensioen. 

LEES HIER: De brief van de advocaten van Nationale Nederlanden

De advocaten schrijven: “Het begrip 'woekerpolis' is een beladen term met een negatieve connotatie. Eisers maken onze cliënten diverse verwijten met betrekking tot de door hen verkochte beleggingsverzekeringen, welke door eisers als 'woekerpolissen' worden aangeduid. Over de gegrondheid van de verwijten is nog geen enkel inhoudelijk oordeel geveld. Opname van de term 'woekerpolis' in de inhoudsindicatie op rechtspraak.ni komt onze cliënten daarom ongepast voor."

De uitspraak waarvan de advocaten de zoekterm willen aanpassen gaat om de collectieve procedure van de Vereniging Woekerpolis.nl tegen de verzekeraar. Ab Flipse, voorzitter van de vereniging licht toe “Met het oog op de beursgang kan ik me heel goed voorstellen dat Nationale Nederlanden de collectieve procedure uit de publiciteit wil houden. Maar om te proberen het woord woekerpolis te schrappen, is ronduit ridicuul.” 

Volgens Nationale Nederlanden heeft rechtspraak.nl het verzoek gehonoreerd en is de term uit de inhoudsindicatie verwijderd. De woordvoerder benadrukt echter dat de rechtszaak makkelijk vindbaar blijft voor iedereen. "De tegenpartij heet tenslotte Vereniging Woekerpolis.nl, dus zo blijft de uitspraak eenvoudig op te zoeken."

De belangen voor Nationale Nederlanden in de woekerpolisaffaire zijn groot. Eerder bracht RTL Nieuws naar buiten dat de compensatie die verzekeraar Nationale Nederlanden moet gaan uitkeren voor verkochte woekerpolissen, honderden miljoenen euro's hoger kan uitvallen dan eerder werd aangenomen. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore