Economie

Ex-manager ziekenhuis krijgt 3,4 ton mee

07 juli 2014 11:14 Aangepast: 06 september 2015 20:34
Beeld © ANP

De Isala Klinieken in Zwolle hebben een manager een ontslagvergoeding van 340.000 euro moeten betalen. Het Overijsselse ziekenhuis kwam afgelopen jaren vaker in het nieuws als gevolg van interne conflicten en hoge vertrekpremies.

Uit onderzoek door RTL Z blijkt dat de vertrokken manager een jaarinkomen had van bijna 167.000 euro, en sinds juni 2007 in dienst was. Inclusief de ontslagvergoeding, die is uitbetaald in 2014, moest het ziekenhuis de ex-werknemer dus ruim een half miljoen betalen.

ZIE OOK: Ontslag disfunctionerende arts kost ziekenhuis zes ton

Het ziekenhuis kon vanochtend nog niets zeggen over de omstandigheden rond het ontslag. Duidelijk is wel dat die buitengewoon waren. Gezien het jaarinkomen en het zevenjarig dienstverband is de afkoopsom namelijk opmerkelijk hoog.

Afhankelijk van de leeftijd van de ziekenhuismanager zou een reguliere kantonrechters-formule een bedrag hebben opgeleverd van hooguit anderhalve ton. Als de pensioenpremies worden meegerekend, komt het bedrag hooguit uit op 170.000 euro. Daaruit valt af te leiden dat in dit geval sprake was van een verwijtbaarheid van de werkgever. Daardoor wordt het bedrag vermenigvuldigd met een factor, die meestal tussen 1 en 2 ligt. Het ziekenhuis stelt dat de correctiefactor in dit geval “niet hoger was dan 2. “

In welke zin het ziekenhuis verwijtbaar handelde bij het ontslag, wil het niet zeggen. “Wij hebben besloten om niet inhoudelijk op deze zaak in te gaan”, aldus woordvoerster Astrid Nauta. “Het betreft in elk geval niet onze voormalige bestuursvoorzitter Marjanne Sint, maar een lager geplaatste manager.” Sint vertrok begin februari, de desbetreffende manager in maart.

Het Zwolse ziekenhuis kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws als gevolg van interne conflicten en hoge vertrekpremies. In 2011 keerde het 160.000 euro uit aan een psychiater na een langlopend intern conflict. Een jaar later werd het ziekenhuis door de rechter veroordeeld tot betaling van 1,6 miljoen euro aan een thoraxchirurg. Daartegen ging het ziekenhuis in hoger beroep. De zorginstelling wacht nog op een uitspraak in die zaak.  

Fuseren
De Isala Klinieken boekten in 2012 een winst van ruim 16 miljoen op een omzet van 454 miljoen. Er werken ruim 5400 mensen. Sinds april wordt de zorginstelling geleid door Rob Dillmann (voorheen Zaans Medisch Centrum). De Isala Klinieken willen momenteel fuseren met Zorgcombinatie Noorderboog, waaronder ziekenhuis het Diaconessenhuis in Meppel.

RTL Z

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`