Geld en Werk

Rabobank: bubbel op de woningmarkt in zicht

16 augustus 2017 14:52 Aangepast: 13 november 2017 13:11
Beeld © ANP Foto

De angst voor een bubbel op de woningmarkt groeit. Gestuwd door hernieuwd vertrouwen in de economie en de lage rente, bieden huizenkopers steeds vaker boven de vraagprijs in de verwachting dat de huizenprijzen nog lange tijd zullen blijven stijgen. De Rabobank ziet een groeiend risico.

Vooralsnog blijft het risico voor een bubbel alleen beperkt tot populaire markten als Amsterdam en Utrecht, stelt de bank in een kwartaalbericht.

Daar gebruiken mensen steeds meer eigen vermogen, niet zozeer om de woning te kunnen betalen, maar vooral om te kunnen overbieden in de verwachting dat de prijzen tot in het oneindige zullen blijven stijgen. Een duidelijk teken voor het ontstaan van een bubbel. 

Aflossen

Daar zit ook een voordeel aan, merkt de Rabobank op: mensen speculeren in ieder geval niet op die prijsstijgingen met geleend geld. Aangescherpte leennormen, die ervoor zorgen dat mensen minder lenen, en toegenomen aflossingen zorgen daarvoor.

In de grote steden ligt de loan to value rate, het bedrag dat mensen lenen om hun woning te financieren, zelfs lager dan in de rest van het land. De kans dat mensen hun woningen niet meer kunnen aflossen in het geval van grote prijsdalingen, is dus kleiner dan voorheen.

Teken aan de wand

Toch blijft het speculeren op prijsstijgingen die niet altijd reëel zijn problematisch, zegt de Rabobank. Dat mensen daarvoor nu eigen geld inbrengen in plaats van geleend geld, maakt het maar marginaal minder erg. 

Een deel van de mensen die (veel) eigen geld inlegt, koopt alleen woningen om die later weer door te verhuren. Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor prijsverhogingen die de markt verstoren. Ook de toegenomen interesse van beleggers in de woningmarkt is volgens de Rabobank een 'teken van een overspannen woningmarkt'.

Prijzen stijgen meer dan verwacht

De prijzen blijven volgens de Rabobank voorlopig nog wel even doorstijgen, nog meer dan eerder verwacht. Voor 2017 zullen de prijzen zo'n 7,6 procent stijgen, en aan het eind van 2018 zullen ze nog eens 7 procent hoger zijn, voorspelt de bank. 

Ook verwacht Rabobank dat in 2018 landelijk de prijzen weer op hetzelfde niveau zullen liggen als op de hoogtepunt voor de crisis, hoewel sommige regio's dat niveau nog niet meteen zullen halen. 

Thumbnail

Volgens de Rabobank wordt de woningmarktpiek van 2008 vrijwel in het hele land in 2019 gehaald.  

Vermogensongelijkheid

De enorme prijsstijgingen zorgen voor een sterke groei in vermogensongelijkheid, zegt de Rabobank. Wie een huis bezit op een goede locatie, is spekkoper. Alle anderen, zeker mensen met huurwoningen en mensen met koopwoningen op minder goede locaties, blijven achter.

De belangrijkste opgave voor de overheid en commerciële partners, de komende tijd: meer woningen bouwen. Het is een oproep die we al eerder hoorden. Gisteren zelfs nog.

Vraag en aanbod moeten beter in balans worden gebracht en vooral de huurmarkt moet weer een volwaardig alternatief worden voor jongeren die nog niet kunnen kopen. Gebeurt dit niet, dan lijkt een bubbel onafwendbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van