Economie

Deutsche Bank Nederland nog jaren verliesgevend

14 juli 2014 17:21 Aangepast: 06 september 2015 19:57

Deutsche Bank Nederland verwacht pas in 2016 weer winstgevend te worden.

De Duitse bank, die zijn activiteiten in Nederland overigens drastisch terug schroeft, blijft voorlopig kampen met lage marges, slechte kredieten en reorganisatiekosten. 

Deutsche Bank Nederland presteerde in het afgelopen jaar naar eigen zeggen "beter dan gepland", met een nettoverlies van 94 miljoen euro. Dat was in ieder geval fors beter dan in 2012, toen er nog 428 miljoen euro verlies werd geboekt.

De verbetering was deels te danken aan een afname van de voorzieningen voor slechte leningen, met ongeveer een kwart tot 101 miljoen euro. Daarnaast werden een garantieregeling en IT-servicecontracten afgewikkeld met de voormalige eigenaar ABN Amro, terwijl de loonkosten daalden door het krimpende werknemersbestand.

Dat bestand daalde met 28,8% tot 685 voltijdbanen, van 962 man een jaar eerder. In de loop van dit jaar zal het aantal werknemers fors verder dalen, liet de bank al weten.

Deutsche Bank Nederland kocht in 2010 de HBU-portefeuille met kleine tot middelgrote zakelijke klanten uit de boedel van het noodlijdende ABN Amro. De uitbreiding van de grootzakelijke dienstverlening naar de Nederlandse markt voor ondernemers bleek geen succes. Binnen enkele jaren besloot Deutsche Bank zich weer terug te trekken op zijn grootzakelijke en internationale dienstverlening.

Door die abrupte koerswijziging moesten duizenden voormalige ABN Amro-klanten opeens op zoek naar een nieuwe bank om hun schulden te financieren.

Het leningenboek kromp vorig jaar met ongeveer een kwart tot 7,4 miljard door het vertrek van klanten en omdat elders geherfinancierde klanten hun leningen versneld aflosten.

In het leningenboek bleef de post commercieel vastgoed de grootste post, met ruim 2 miljard, nauwelijks lager dan een jaar eerder. Groot- en detailhandel is de tweede post, met 1,26 miljard, tegen 1,57 miljard een jaar eerder.

Een dramatische terugval was er voor de maakindustrie, die de inkomsten bijna zag halveren, met 45% tot 764 miljoen. De financiering van de agrarische industrie zakte ook 29% in tot 519 miljoen, terwijl ook de private onderwijsinstellingen en de hotels en restaurants de uitstaande leningen zagen afnemen met zo'n 30%.

De klantwerende koers hielp Deutsche Bank om de balans in Nederland vorig jaar te laten krimpen met 32% tot 9,6 miljard euro.

De bank boekte aanzienlijke reorganisatiekosten voor het betalen van afvloeiingsregelingen, het sluiten van filialen en IT-investeringen. In twee jaar tijd moeten twaalf van de vijftien kantoren verdwijnen en blijven er slechts drie over, in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore