Geld en Werk

VDL gaat robots leveren aan BMW, Volvo (en ook aan Tesla?)

10 januari 2017 14:32 Aangepast: 29 juli 2017 06:00
Beeld © VDL Groep

VDL Groep levert vanaf deze maand 800 robots aan grote partijen als BMW en Volvo, maar ook aan nieuwe klanten. Om welke nieuwe klanten het gaat wil het bedrijf niet zeggen, maar er worden drie VDL-vestigingen geopend, waaronder in Fremont, thuisbasis van Tesla.

Of het inderdaad om Tesla gaat wil VDL niet zeggen. Ze houden het erop dat de vestigingen in de buurt van de afnemers zijn. VDL opent twee andere vestigingen in Spartanburg (waar BMW en Volvo fabrieken hebben) en in Detroit, nog altijd het hart van de Amerikaanse auto-industrie.

In ieder geval is VDL erg blij met de orders: het bedrijf spreekt van "een doorbraak in de Verenigde Staten". De cijfers wijzen daar ook op: vorig jaar zette VDL 50 miljoen euro om in de VS, nu komt daar ruim 100 miljoen euro bij. Daardoor verdrievoudigt de omzet naar meer dan 150 miljoen. 

Mogelijk later ook productie in de VS

VDL zal nieuwe mensen aannemen in de VS. In het begin gaat het om een paar per locatie, maar over een tijdje 'hopelijk' enkele tientallen. ''Maar dat hangt er vanaf hoe het loopt'', zegt een woordvoerder. De productielijnen die worden geleverd, worden in Nederland en ook in de rest van Europa gemaakt. In eerste instantie wordt er dus geëxporteerd naar de VS, maar in de toekomst gaat VDL misschien in de VS produceren.

Bij de productielijnen gaat het om installaties die bijvoorbeeld deuren en spatborden aan de carrosserie monteren, of de eindassemblage, waarbij de carrosserie samenkomt met het onderstel, legt een woordvoerder uit.

Thumbnail

Productielijn geleverd door VDL. Beeld: VDL Groep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore