Ga naar de inhoud
Geld en Werk

BMW ontkent betrokkenheid bij 'sjoemelkartel'

BMW-ceo Harald Krüger bij de presentatie van de cijfers in maart dit jaar. Beeld © EPA

BMW ontkent betrokken te zijn bij een kartel van Duitse automakers. Dat kartel zou volgens Der Spiegel sinds de jaren negentig afspraken hebben gemaakt die aan de basis lagen van het sjoemeldieselschandaal.

"BMW Group verwerpt categorisch alle beschuldigingen", staat te lezen in een bericht dat de automaker gisteren publiceerde. De automaker voelt zich genoodzaakt tot een reactie vanwege beschuldigingen in de media.

Afgelopen vrijdag berichtte Der Spiegel dat de Duitse automerken Volkswagen, Audi, Porsche, Mercedes (Daimler) en BMW al jarenlang verboden afspraken maken over onder andere techniek, kosten en toeleveranciers. Na dat bericht daalden de koersen van de automakers stevig. 

'Niet gemanipuleerd'

Ook zouden er afspraken zijn gemaakt over de grootte van de AdBlue-tanks, waarin de stof zit die ervoor moet zorgen dat diesels minder vervuilende stoffen uitstoten. Er werden afspraken gemaakt voor tanks die goedkoper zijn maar te klein om de uitlaatgassen voldoende te zuiveren, schrijft Der Spiegel.

Maar BMW wijst die beschuldiging van de hand. BMW's worden niet gemanipuleerd en voldoen aan de wettelijke eisen. De diesels van het merk gebruiken AdBlue in combinatie met een katalysator waarmee aan de wettelijke uitstooteisen wordt voldaan, stelt het bedrijf.

Europees onderzoek

De Europese Commissie heeft het vermeend kartel inmiddels in het vizier, maar het is nog te vroeg om er al iets over te zeggen, aldus de toezichthouder.

De ondernemingsraad van Volkswagen wil ondertussen zo snel mogelijk opheldering van de raad van toezicht van de autobouwer over de beschuldigingen. Ook moeten leidinggevenden een toelichting geven aan medewerkers.

Premier Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen eist ook een verklaring. De staat is grootaandeelhouder van Volkswagen.