Het Grote Relaxproject: op naar een werkjaar zonder stress

Hij was consultant bij Deloitte en gooide zijn leven om: 'Ik ben nu gelukkig met minder'

10 augustus 2016 13:48 Aangepast: 30 juli 2017 17:30

Misschien droom je er wel eens over: je baan opzeggen en iets totáál anders gaan doen. Marien de Bruijn deed het en is nu wél gelukkig.

Hij had het helemaal voor elkaar. Althans, in de ogen van zijn omgeving. Na een studie Bedrijfskunde, had Marien de Bruijn een mooie baan bij consultancykantoor Deloitte binnengesleept. De Bruijn hielp grote bedrijven met 'projecten op het snijvlak van IT en marketing'. Denk aan het opzetten van emailcampagnes voor een groot autobedrijf, zodat die meer auto’s kon verkopen.

Het was precies de loopbaan die van hem verwacht werd. Maar al binnen een jaar had hij door: hier werd hij niet gelukkig van. Wat doe ik hier in godsnaam? 'Work hard, play harder', zeiden collega’s. Voor hem betekende het niks.

"Iedereen in die wereld voelt zich heel belangrijk en denkt dat ze heel belangrijk werk doen. Maar ik werd er doodongelukkig van, ik vond werk zo zinloos. Het had voor mij niks met het echte leven te maken."

Bang voor reactie

De Bruijn hield het nog twee jaar vol. Het laatste jaar zat hij bij een klant, in een kelder zonder daglicht en planten. "Overal om mij heen waren mensen ongelukkig met hun werk. Veel mensen keken de hele dag op de klok in de hoop dat het al vijf uur was."

De Bruijn bleef nog zo lang, omdat hij bang was voor de reactie van zijn omgeving: wat zouden zij zeggen als hij zijn leven om zou gooien? Iedereen deed hetzelfde: studeren, eerste baan, tweede baan, huis, groter huis, gezin. Het duurde even voordat hij die ene grote beslissing kon nemen.

In 2014 was het dan zover: hij nam ontslag. De eerste reacties vielen hem reuze mee. "Er bleken echt heel veel mensen ongelukkig te zijn met hun werk." Toch was de grote ommezwaai voor sommige vrienden moeilijk te verteren.

"Ik zat in een yuppenbubbel en ik ken bijna geen homogenere groep. Als je een tatoeage neemt vinden yuppen het al gek. Laat staan als je gewoon in een winkel wil gaan werken. Terwijl: zo bijzonder is dat nou ook weer niet." Er waren nog vrienden die zich afvroegen of hij niet bij een startup in hartje Amsterdam wilde werken. "Dat paste dan nog in hun beeld van wat succes is."

Half jaar naar Italië

Nee, hij wilde echt iets totaal anders. Samen met zijn vriendin, die ook ontslag had genomen, vertrok hij naar Italië. Via het WWOOF netwerk gingen ze een half jaar tegen kost en inwoning werken op biologische boerderijen. "Ik hou erg van de natuur. En ik miste het ambachtelijke en concrete in mijn werk. In Italië werkten we tussen de mensen die die kaas en worst maken, waren we met onze handen bezig."

Thumbnail

Na een half jaar natuur, dieren en ambacht, keerden de twee weer terug naar Nederland. "Toen begon het zwarte gat eigenlijk pas. Want: wat nu? Plus: alle vermoeidheid van de drie jaar bij Deloitte kwam eruit. Soms was ik al moe na aan uurtje boodschappen doen." Volgens de Bruijn is zo’n crisis echt een 'millennialding'. "Voor je gevoel moet je die ene passie vinden, dat wat je de rest van je leven gaat doen. En snel ook. Een half jaar geleden heb ik dat pas losgelaten: misschien vind je niet gelijk dat ene ding."

Gelukkig met wat je hebt

Hij mocht dan geen ultiem einddoel hebben, hij kwam wel in actie. De Bruijn ging naar de School voor Biodynamische Landbouw, verhuisde naar een huisje in 'een gehucht' in West-Brabant en ging simpeler leven. Eerst verdiende hij zijn boterham met koerierbaantjes, inmiddels werkt hij bij biowinkel de Estafette.

"Ik kom nu rond van een bedrag dat ik voorheen niet voor mogelijk had gehouden. Er is echt een wereld voor me opengegaan: in mijn omgeving zijn nu zo veel mensen die, net als ik, gelukkig zijn met weinig. In die yuppenwereld stel je jezelf steeds een nieuw doel. Daardoor ben je nooit echt gelukkig. De kunst is om gelukkig te leren zijn met wat je al hebt."

Eén groot carrièredoel heeft hij dus ook niet meer. De Bruijn hoopt vooral over een tijdje meerdere leuke baantjes te hebben: bij de biowinkel, bij de lokale moestuinen en misschien mensen helpen die door dezelfde crisis heengaan, waar hij voorheen in zat. Want dat zijn er veel, schat hij in. "Er zijn zo veel bullshit jobs, die weinig toevoegen en waar mensen niet gelukkig van worden."

Thumbnail

Advies

En wie, net als hij, bang is voor de consequenties? "Wees er bewust van dat er meer is dan dit. Het kan even duren voordat je weer iets nieuws hebt maar als je je hart volgt komt het echt wel goed."

En stel dat je nou een topbaan hebt én een tophypotheek, kortom: de centen zitten je in de weg? "Echte vrijheid komt er pas als je weinig financiële verplichtingen hebt. Ik woon in een heel mooi huisje en betaal maar 300 euro huur per maand. Je kunt gewoon leren minimalistisch te leven. Door te kijken naar wat je echt nodig hebt. Naar wat je echt kunt missen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore