Geld en Werk

De meeste pensioenfondsen hoeven niet te korten komend jaar

30 december 2016 14:05 Aangepast: 29 juli 2017 08:30

Lange tijd zag het er somber uit voor onze pensioenen. Een lage rente en kwakkelende beurs zorgden voor een lage dekkingsgraad en angst voor korting op de pensioenen. Maar dat gevaar lijkt nu voor de meeste pensioenfondsen geweken.

Het draait bij de pensioenfondsen allemaal om de dekkingsgraad, het geldbedrag dat een fonds in kas moet hebben om alle pensioenen te kunnen betalen voor alle deelnemers. Zit een fonds onder de kritische dekkingsgraad (rond de 90 procent, het wisselt per fonds), dan moet er gekort worden op de pensioenen. De pensioenuitkeringen en - opbouw gaan dan omlaag.

Het grootste pensioenfonds van Nederland ABP, die voor ambtenaren, wil nog niks zeggen tot de officiële cijfers uit zijn - 31 december worden die bekend en in januari publiek gemaakt. Woordvoerster Jos van Dijk: "We informeren onze deelnemers op 3 januari." Hun dekkingsgraad stond in november op 95,3 procent. En met de licht gestegen rente en aantrekkende beurs is een korting bij ABP niet reëel. Hun kritische dekkingsgraad ligt namelijk rond de 90 procent.

Geen kortingen bij grootste drie

Ook de nummer 2, Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) hoeft niet in te grijpen, zegt directeur Peter Borgdorff: "Zover ik nu kan overzien, hoeven wij de pensioenen niet te verlagen. Maar er zijn pensioenfondsen die er minder goed voor staan en die pensioenen gaan naar beneden."

Ook Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) gaat in 2017 de pensioenen niet korten. Hun dekkingsgraad komt rond de 97 procent en dat is een paar punten boven de kortingsgrens van 91,4 procent. Jan Berghuis zegt: "Mensen die bij PMT deelnemer zijn, hoeven niet bevreesd te zijn dat er volgend jaar gekort gaat worden." PMT is qua grootte het derde pensioenfonds van Nederland met 1,2 miljoen deelnemers en ruim 200.000 gepensioneerden.

Dekkingsgraad

De dekkingsgraad is belangrijk voor pensioenen. Bij een dekkingsgraad van 100 is er precies 1 euro in kas. De Nederlandsche Bank houdt dit in de gaten en stelt als minimumeis een dekkingsgraad van 105 procent. Als één van de 219 pensioenfondsen hier onder komt, moet dat pensioenfonds een herstelplan indienen.

Bij vijf keer op rij een dekkingsgraad onder de 105 procent, moet een fonds gaan korten. Zit een fonds een jaar onder de kritische grens rond de 90 procent, dan moet er zelfs per direct gekort worden.

Helaas hebben nog steeds niet alle pensioenfondsen genoeg geld. Op 31 december wordt er naar de dekkingsgraad gekeken en wordt er besloten of er gekort moet worden. In 2013 moesten 68 pensioenfondsen zo'n korting doorvoeren tussen een half en 7 procent. 

Enkel pensioenfonds moet korten

De meeste pensioenfondsen komen in januari met cijfers over hun daadwerkelijke dekkingsgraad over 2016. Eerst moet exact de rente en de beleggingsresultaten over het afgelopen jaar berekend worden. Het hele jaar waren er negatieve nieuwsberichten over mogelijke kortingen, maar dat gevaar lijkt nu voor de meeste pensioenfondsen geweken.

Dennis van Ek van pensioenadviesbureau Mercer zegt: "De gemiddelde dekkingsgraad van alle pensioenfondsen ligt nu op 102 procent. De meeste fondsen zitten zo'n 5 tot 10 procent boven de kritische dekkingsgraad. Het hele jaar stonden de pensioenfondsen er slecht voor. Maar de laatste maand zijn de rente een en de beurskoersen gestegen." Toch zal een enkel pensioenfonds in 2017 nog wel moeten korten, is zijn verwachting.

Voorlopig geen indexatie

De indexatie van ons pensioen - het meestijgen van het pensioen met de inflatie - zal nog lang duren. Hiervoor moeten pensioenen een dekkingsgraad hebben van zo'n 120 punten. Bij ABP is er al sinds 2010 niet meer geïndexeerd. Gelukkig is de inflatie momenteel laag.

Maar het gevaar voor pensioenkortingen is nog steeds niet geweken. "Als de financiële malaise - met name een lage rente - aanhoudt, zullen 9,9 miljoen mensen in 2020 te maken krijgen met onvoorwaardelijke kortingen", zegt pensioendeskundige Van Ek. "Dit jaar zitten veel pensioenfondsen onder de 105 procent. Als je hier vijf jaar op rij onder zit, moet je dat verschil korten. Heb je in 2020 een dekkingsgraad van 100 procent, dan is de korting 5 procent." Die korting kun je wel over 10 jaar uitsmeren.

`