Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kijk uit: een racistisch Facebook-berichtje kan leiden tot ontslag

Beeld © ANP

Het besluit van RTL om Zwarte Piet te veranderen in de 'Schoorsteen Piet' leidde vandaag tot een stortvloed aan racistische reacties op sociale media. Daar kun je voor ontslagen worden, waarschuwt arbeidsjurist Tineke Smits.

'Leuke werkende negers-met-een-knipoog passen zeker niet meer in deze tijd als ik de rij bij de balie van de sociale dienst bekijk.'

'Zwarte Piet mag niet, want 5 negers zien daarin een karikatuur van zichzelf.'

'Waarom luisteren we eigenlijk naar negers?'

Dit soort berichtjes zijn naast smakeloos ook niet slim: arbeidsjurist Tineke Smits van juridisch dienstverlener ARAG zegt dat je erdoor op staande voet kan worden ontslagen.

Gerechtvaardigd belang

Veel werknemers lijken niet te beseffen dat wat zij twitteren of posten ook door de baas gelezen kan worden. Dat geldt niet alleen voor domme berichtjes als 'ik heb me net ziek gemeld, nu lekker shoppen met mijn moeder', ook racistische uitspraken kunnen ervoor zorgen dat je wordt ontslagen.

"Als een werkgever absoluut niet geassocieerd wil worden met een uitspraak van een werknemer, kan hij degene ontslaan. Maar het is wel een zware maatregel", zegt Smits.

Het gebeurt vaker dat racistische reacties leiden tot ontslag. Zo werd een beveiliger van een Rotterdamse tram begin vorig jaar op staande voet ontslagen na het plaatsen van dit Facebook-bericht: "Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland."

Stevige waarschuwing

Een stevige waarschuwing is volgens Smits vaak een betere optie. "Het gaat ook om de inhoud van het bericht en of de werknemer al eerder een waarschuwing heeft gehad. Maar een werknemer die één keer uit de bocht schiet terwijl hij al 25 jaar zonder problemen in dienst is, lijkt me wat overdreven."

Door sociale media is het voor werknemers gemakkelijker geworden om hun werkgever te schaden. "Het is belangrijk dat een uitspraak van een werknemer kan worden gekoppeld aan de werkgever. Maar bij racistische uitspraken kan dat bijna altijd, omdat je als werknemer bijvoorbeeld samenwerkt met collega's of voor andere mensen werkt."

Geconfronteerd

Facebook-gebruiker Keke las vandaag een racistische reactie op het sociale netwerk: "Schoorsteenvegen is toch geen werk voor een blanke ook al staat het ons wel goed die vegen kun je zien dat wij werken." Hij stuurde de werkgever van de betreffende persoon een mail om degene op het bericht te attenderen.

"Ik heb er aan getwijfeld of ik die werkgever moest mailen, omdat het als snitchen voelt", zegt Keke tegen RTL Z. "Maar het stoorde me zo ontzettend dat zo'n gozer dit schreef. Het was een behoorlijke racistische opmerking met als enig doel mensen te kwetsen."

"Ik denk dat zo'n jongen pas echt met zijn gedrag wordt geconfronteerd als hij erop wordt aangesproken door iemand met autoriteit, zoals zijn leidinggevende."

Soms worden er zelfs strafrechtelijke stappen ondernomen. Het bekendste voorbeeld is de Oranjeselfie waarbij vergelijkingen werden gemaakt met apen en de spelers werden omschreven als zwarte pieten en slaven. Drie van de schrijvers van de racistische reacties kregen een boete van 360 euro.

De Gladiool

De website De Gladiool plaatste zelfs een bericht met als kop 'Hier is een lijst met gore Facebook-racisten'. Daar worden de volledige namen samen met de racistische reacties op een rijtje gezet.

"Wij vinden racistische comments en de mensen die ze achterlaten walgelijk. Daarom hebben we de namen van onderstaande mensen handmatig in dit artikel overgetypt, want de artikelen van De Gladiool zijn wél vindbaar via Google", zo schrijft de redactie.

De Gladiool meldt dat er inmiddels namen en screenshots op verzoek van de familie van de personen zijn verwijderd: "Wij zijn ook de beroerdste niet, en gaan ervan uit dat er een les is geleerd."

Lees op rtlz.nl
Dit moet je doen bij ontslag op staande voet