Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Deze robot bedien je met je gedachten

Beeld © RTL Z

Oh wat zou het soms heerlijk zijn als anderen gewoon je gedachten konden lezen. Amerikaanse wetenschappers hebben een robot gebouwd die dat daadwerkelijk kan.

Het apparaat herstelt direct zijn fouten als de proefpersoon alleen maar dénkt dat er iets verkeerd gaat. En: de robot bloost als de fout wordt ontdekt.

Het experiment ziet er nog wel een beetje griezelig uit: de proefpersoon krijgt een soort netje met elektronen op zijn hoofd, waarmee de hersenenactiviteit wordt geregistreerd. 

Het apparaat kreeg van de wetenschappers een simpel taakje: spoelen met draad en verfspuiten in mandjes met het juiste label leggen.

Robot kan niet alle gedachten lezen

Op het moment dat de proefpersoon ziet dat er iets verkeerd gaat, krijgt het apparaat binnen 30 milliseconden de opdracht door. Daarna zet hij zijn fout direct recht, blijkt uit het bericht over het onderzoek op een website van MIT, van één van de deelnemende universiteiten.

Wie bang is dat de robot nu ook meteen álle gedachten kan lezen, kan opgelucht ademhalen: het systeem focust zich alleen op 'error-related potentials' (ErrPs). Dat zijn gedachtengolven ie je hebt als je een fout registreert.

De robot bloost

Om de robot nog wat menselijker te maken, hebben de wetenschappers een trucje toegepast: de robot heeft een tablet met een gezichtje op het apparaat gemonteerd. Als het apparaat een fout maakt, dan verschijnen er rode koontjes in zijn gezicht. Inderdaad: hij bloost.

De robot zelf in werking zien? Dat kan hier: