Geld en Werk

Multinationals zien kansen in nepvlees van Universiteit Wageningen

07 maart 2017 12:47 Aangepast: 18 mei 2018 16:24
Wetenschappers aan het werk in het lab van de Universiteit Wageningen. Beeld © YouTube

Om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden, moeten we minder vlees eten. Maar we houden blijkbaar te veel van een lekker biefstukje om dat helemaal af te zweren. De Universiteit Wageningen ontwikkelt daarom plantaardig vlees en steeds meer grote bedrijven haken aan.

De onderzoekers van de universiteit werken al jaren aan de technologie, die 'shear cell technology' heet. "Nu wordt het tijd om de technologie op de markt te brengen", zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar en coördinator van het project.

"Tien jaar geleden zagen we dat we hele mooie producten kunnen maken met plantaardige vezels", vertelt Van der Groot. Destijds waren bedrijven nog niet geïnteresseerd: ze wilden de ontwikkeling eerst maar eens even aankijken. "Daarom zijn we toen met the Peas Foundation in zee gegaan, die via een crowdfundingsactie geld ophaalde om de productie van plantaardige vleesproducten."

Talloze toepassingen

Inmiddels hebben acht bedrijven zich aangesloten, die samen de hele voedselketen moeten bestrijken. Onder andere Unilever doet mee. De voedingsmiddelenfabrikant is zelf niet bereikbaar, maar volgens Van der Goot zouden ze het plantaardige vlees bijvoorbeeld kunnen verwerken in soep. Parfumbedrijf Givaudan is gespecialiseerd in het produceren van smaak- en geurproducten en stapt in het project om bijvoorbeeld plantaardig kippen- en rund'vlees' zijn smaak en geur te geven. 

Machinefabrikant Nutrition & Nature maakt nu nog vooral apparaten voor de kippenslachterij, maar ziet kansen om ook in plantaardig kippenvlees te stappen. "Fantastisch. Al die bedrijven geloven in wat wij doen, dat maakt het heel bijzonder", zegt Van der Goot.

Eerste initiatief

Het project is het eerste wereldwijde initiatief om onderzoek te doen naar zowel het uiterlijk, de textuur, smaak als duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. Door de technologie van de universiteit kan op grote schaal 'nepvlees' met een structuur worden ontwikkeld die op vlees lijkt. Ook is het mogelijk om de dichtheid van de vezels te beheersen. Daardoor kan 'vlees' bijvoorbeeld wat makkelijker snijdbaar of juist heel stevig gemaakt worden.

"Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100 product plantaardige biefstuk", zegt Van der Goot.

Eiwitten uit soja en tarwe

Om deze producten te maken, worden eiwitten uit soja en tarwe gebruikt. Daarnaast worden ook andere bronnen onderzocht, zoals erwten, raapzaad en mais. En dat niet alleen: vijf promovendi duiken met hun neus het gedrag van de cellen. Ze onderzoeken of eiwitbronnen uit lokale producten, zich zo kunnen aanpassen dat er bijvoorbeeld kaas van gemaakt worden. 

De Wageningen Universiteit doet nog veel meer onderzoek naar de toekomst van ons voedsel. Eerder vertelde Judith van der Horst, groepshoofd van de onderzoeksafdeling Consumer Science & Health, over yoghurt met meer eiwitten, gepersonificeerd voedsel en slimme oogsttechnieken.

Zien hoe het apparaat werkt? Bekijk hier de video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore