Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kosten rijklaar maken: waarom betalen we die eigenlijk?

Beeld © ANP

Je koopt een auto, maar voordat je erin kan wegrijden moet je nog eens een paar honderd tot wel 1300 euro neerleggen aan het 'rijklaar maken' van je nieuwe bolide. Hoe zit dat?

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om onderzoek te doen naar rijklaarmaakkosten die autodealers rekenen bovenop een autoprijs. Een auto pakt stukken duurder uit dan je in eerste instantie denkt en dat vindt de bond misleidend.

Rjklaar maken: het klinkt alsof de garage je een auto verkoopt die nog niet de weg op kan. In feite is dat ook zo, maar het is minder ingrijpend dan het klinkt. Onder rijklaar maken verstaan autoverkopers onder meer het transport van de fabriek naar de dealer, de kentekenplaten regelen en soms ook het schoonmaken van de auto, vol tanken en een onderhoudsbeurt.

'Winstmarge voor dealer'
Om je een idee te geven: als een auto van de fabriek naar een dealer gaat, dan worden allerlei bewegende delen vastgezet en de auto wordt in het vet gezet of ingepakt in een beschermende doek of plastic. De dealer moet die bewegende delen vervolgens weer los maken en de laag eraf poetsen. Daarna wordt een auto nog nagelopen.

Carlo Brantsen van Carros Magazine kan zich niet aan de indruk onttrekken dat het "een buitengewoon prettige bijverdienste is". De winstmarges van autodealers op de verkoop van nieuwe auto's zijn niet zo hoog.

'Verdienmodel'
Ook Werner Budding van Autovisie geeft aan dat de kosten voor rijklaar maken deels de winstmarge van de dealer stuwen: ''het is een verdienmodel''.

Hij noemt 'rijklaar maken' een raar begrip, de auto komt immers rijklaar uit de fabriek. Hij begrijpt de kosten die nodig zijn voor het transport, maar heeft wel zijn vraagtekens bij afleveringskosten. ''Als je een televisie koopt, dan zit die ook in een verpakking, daar betaal je niet voor."

De kosten worden als 'sinds mensenheugenis' berekend, stelt Budding. Ook Brantsen kan zich niet anders herinneren dan dat de kosten er zijn. Je kunt het apart noemen van kosten voor rijklaar maken ook zien als transparantie, zegt Budding. Hij denkt niet dat er snel een 'totaalprijs' voor auto's komt, waarin de kosten zijn meegenomen. Het is volgens hem niet echt een issue. ''Het is in ieder geval geen misleiding, het staat er in een advertentie altijd bij.''

'Totaalprijs: of iedereen of niemand'
Brantsen verwacht dat autodealers pas met een totaalprijs gaan werken als álle dealers dat (verplicht) gaan doen, bijvoorbeeld omdat de overheid dat van bovenaf oplegt. "Als er ook maar eentje is die de kosten apart noemt, dan lijken die auto's goedkoper dan vergelijkbare modellen van andere merken."

Hij noemt het voorbeeld van Citroën, dat een paar jaar geleden besloot om wel een totaalprijs te noemen. Daar zijn ze heel snel vanaf gestapt, aldus Brantsen. "Ze werden op papier duurder dan andere auto's in dezelfde klasse." 

'Onderhandelingsruimte'
De kosten voor rijklaar maken zouden volgens Brantsen voor vergelijkbare modellen wel ongeveer even hoog moeten zijn. De consument zou voor een Volkswagen Golf dus ongeveer dezelfde kosten in rekening moeten worden gebracht als bij bijvoorbeeld een Ford Focus.

Budding zou de 'kosten voor rijklaar maken' wel als onderhandelingsruimte meenemen. ''Dealers houden er al rekening mee, het is onderdeel van het spel''. Het maakt voor de dealer niet uit of hij een extra inruilkorting geeft, extra accessoires weggeeft, of een deel van de kosten voor rijklaar maken niet doorberekent. 

Tweedehands auto's
Overigens worden ook voor tweedehandsauto's rijklaarkosten berekend. Vaak wordt er dan gewerkt met twee prijzen: een 'ex-alles prijs', die interessant kan zijn voor kopers die verstand hebben van auto's, en een prijs waarbij je wel alle service krijgt.