Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Autoprijzen 'misleidend', kosten rijklaar maken onderzocht

Beeld © ANP

Er komt een onderzoek naar misleidende prijzen van auto's. Die worden vaak verkocht voor een veel hogere prijs dan waarmee geadverteerd wordt, omdat verkopers extra kosten rekenen voor het afleveren of 'rijklaar' maken van de auto's.

De Consumentenbond heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd om het onderzoek uit te voeren. Onder rijklaarmaakkosten die autoverkopers rekenen, vallen bijvoorbeeld de kosten voor het transport van de auto van de fabriek naar de dealer, het vullen van de brandstoftank, kentekenplaten en onderhoud. Omdat die kosten onvermijdelijk zijn, moeten ze in de aanbiedingsprijs worden opgenomen, vindt de bond. 

Honderden euro's verschil
Het scheelt een koper vaak honderden, soms wel duizenden euro's op de prijs. Uit het laatste onderzoek van de Consumentenbond, twee jaar geleden, bleken die kosten bij de veertig meest verkochte autotypen uiteen te lopen van 660 tot 1300 euro.

De bond voert al een paar jaar actie tegen rijklaarmaakkosten en roept auto-importeurs op om all-inprijzen te gebruiken. Zo sprak het vorig jaar Toyota aan op het adverteren van de Toyota Yaris voor maar liefst 3000 euro minder dan de auto daadwerkelijk in de showroom kostte. Dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd, daarom vraagt de bond nu om het onderzoek. ACM laat weten het onderwerp al een tijd op de agenda te hebben, maar nu verdere actie te ondernemen.