Economie

Twee ton vertrekpremie voor bestuurder AdRZ

31 juli 2014 11:00 Aangepast: 06 september 2015 20:34

<p>Het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (AdRZ) heeft de vorig jaar vertrokken bestuurder Bert Vos een afkoopsom van ruim twee ton betaald. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws</p>

De bedrijfseconoom werkte eerder als bestuurder van het Westfries Gasthuis in Hoorn en het Medisch Spectrum Twente. In het voorjaar van 2009 kwam hij naar het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis met vestigingen in Vlissingen en Goes, waar hij samen met interim-topman Pieter Vierhout een ingrijpende sanering leidde. Vos was onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille financiën.

Vorig jaar september legde de bestuurder plotseling zijn werk per direct neer, twee maanden nadat het ziekenhuis onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was gesteld. In een persverklaring schreef het ziekenhuis zijn vertrek in de eerste plaats toe aan persoonlijke omstandigheden. “De persoonlijke situatie van de heer Vos, gecombineerd met de afstand tussen wonen in het oosten van het land en werken en de opgaven waarvoor het AdRZ zich gesteld ziet, is voor hem na ruim vier jaar te belastend”, aldus de officiële verklaring.

Trouble shooter

Wat die “opgaven” waren, bleek later. Vos’ opvolger, de trouble shooter Rinus van Riel, zei eind vorig jaar in de regionale krant PZC te zijn geschrokken van de financiële situatie van het Zeeuwse ziekenhuis. Volgens Van Riel lukte het ternauwernood om geld te vinden voor het betalen van de salarissen. Inmiddels heeft het AdRZ ambitieuze nieuwbouwplannen moeten versoberen. Ook voert het sinds april een nieuwe bezuinigingsronde door, waarbij onder meer 125 bedden verdwijnen.

Uit stukken die het ziekenhuis deze maand deponeerde in het kader van de Wet Normering Topinkomens (WNT) valt af te leiden dat het ziekenhuis de ex-bestuurder doorbetaalde tot november. Dat kostte 33.000 euro. Daarnaast kreeg Vos een ontslagvergoeding van 170.000 euro. Daarmee komt zijn totale vertrekpremie op ruim twee ton.

Maximale ontslagvergoeding

Sinds juni 2013 maximeert de Wet Normering Topinkomens in de semi-publieke sector (WNT) ontslagvergoedingen voor ziekenhuisbestuurders op 75.000 euro. Maar bestuurders met een arbeidscontract van vóór deze wet vallen niet onder dit plafond.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`