Economie

Crisis pakt gunstig uit voor Aziatische restaurants

02 augustus 2014 10:37 Aangepast: 06 september 2015 15:03
Beeld © Thinkstock

Aziatische restaurants hebben flink geprofiteerd van de economische crisis. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Terwijl de bestedingen in de totale restaurantsector de afgelopen vijf jaar met 21 procent daalden, besteedden consumenten bij de Chinees-Indische restaurants juist 12 procent meer. Dat becijferde het adviesbureau voor de horeca Van Spronsen & Partners uit Warmond.

ZIE OOK: Chinese restaurants zijn het smerigst

Ook het aantal bezoekers nam bij de Aziatische restaurants sneller toe na het dieptepunt in 2009. In de restaurantsector als geheel bleef het aantal klanten gelijk sinds 2009. De Chinees-Indische restaurants noteerden in diezelfde periode 5 procent meer eters. Dat de Aziatische eethuizen gemiddeld goedkoper zijn, lijkt ertoe te leiden dat juist deze restaurantbedrijven profiteren van de crisis, verklaart het adviesbureau het succes.

Ook de explosieve toename van het aantal 'all you can eat'-sushirestaurants speelt hierbij een rol, meldt het bureau. Het aanbod van deze Japanse etablissementen steeg de afgelopen vijf jaar spectaculair, met 124 procent. Daarmee waren de sushirestaurants de grootste stijger.

ZIE OOK: Chinese restaurants dicht door tekort aan koks

Maar het hoogtepunt van het 'all you can eat'-concept lijkt alweer voorbij. De groei loopt namelijk snel terug en lijkt zich nu te stabiliseren, aldus het rapport. "Zo steeg het aanbod in 2011 en 2012 nog met respectievelijk 29 procent en 20 procent. In 2013 was deze groei nog maar 9 procent."

De onderzoekers zien ook dat de Chinese restaurants vooral vasthouden aan hun traditionele werkwijzen. De 'afhaalchinees' is niet geneigd om maaltijden thuis te bezorgen. Slechts één op de tien (12 procent) biedt die mogelijkheid. Hetzelfde geldt voor online reserveren. Uitzondering zijn de sushirestaurants die wel meegaan met de trend en opties bieden om online te reserveren en maaltijden thuis te bezorgen.

Een bedreiging voor de Aziatische restaurantsector is het tekort aan goed opgeleide koks, zegt het rapport. Door aangescherpte regels is het moeilijker om koks uit China te laten over komen. Om dit probleem op te lossen, zijn er nu initiatieven ontstaan om Aziatische koksopleidingen aan te bieden bij roc-scholen.

RTL Nieuws / ANP
`