Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Betalen via Whatsapp, het kan vanaf nu

Beeld © Tikkie

Met de app Tikkie kun je vanaf nu geld 'overmaken' via Whatsapp. Handig als je in de kroeg staat en de rekening wil delen met je vrienden.

Iedereen heeft er weleens mee te maken. Na een avondje stappen blijft er één iemand over met de rekening. En dan begint de ellende van het terugvragen van het geld.

Betalen via Whatsapp

"Tikkie verlaagt die drempel", vertelt een woordvoerder van ABN Amro, de bank die de app ontwikkelde. Met de Tikkie-app kun je aan je Whatsappcontacten een betaallinkje sturen. Wil jij van drie vrienden nog een tientje? Dan vul je dat in en vervolgens selecteer je die personen.

Zij krijgen dan een link toegestuurd in een Whatsappbericht, waarmee ze via iDeal meteen het bedrag over kunnen maken. In de app zie je vervolgens wie allemaal het geld al hebben overgemaakt.

Zoveelste app

Tikkie is de zoveelste app die het makkelijker moet maken om een rekening te delen. Zo zette ING eerder al Twyp op, de Rabobank startte GRPPY en ook fintechbank Bunq levert een vergelijkbare dienst.

Het grote verschil met die andere apps is volgens ABN dat degene waar je geld van vraagt de app zelf niet hoeft te hebben (en je hoeft trouwens ook niet bij ABN Amro te bankieren). Zij kunnen gewoon via hun eigen bank met iDeal betalen. De enige voorwaarde is dat ze Whatsapp hebben geïnstalleerd.

Succes niet verzekerd

Een hippe betaalapp is voorlopig overigens geen garantie voor succes. Twyp van ING is in Nederland sinds januari pas 30.000 keer gedownload, volgens een woordvoerder van de bank. ING laat verder weten dat zij dat aantal 'niet vinden tegenvallen.' Op dit moment worden de functionaliteiten van de app uitgebreid. De bank hoopt daardoor een grotere schare gebruikers aan zich te binden.