Geld en Werk

Deze Syriër bouwt een geboorteregister op de blockchain

24 juni 2017 16:16 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De 33-jarige Toufic elRjoula Beeld © Tykn

De beste uitvindingen komen vaak voort uit het combineren van de nieuwste techniek en een probleem waar je zelf tegenaan loopt. Dat geldt ook voor Tykn, een startup van een 33-jarige Syriër die een geboorteregister op de blockchain bouwt.

Tey elRjula kwam in 2010 naar Nederland en kreeg snel een baan bij een Haags zorgbedrijf, waar hij personeel trainde in het omgaan met een speciaal softwareprogramma. In 2013 wilde het bedrijf zijn contract niet verlengen en vroeg elRjula vanwege de oorlog in zijn vaderland Syrië asiel aan. 

Tussen 2014 en 2016 reisde hij van azc naar azc. Eerst naar Ter Apel, waar alle asielzoekers eerst heen moeten. Toen Zwolle, weer terug naar Ter Apel, vervolgens naar Gilze-Rijen en uiteindelijk naar Zeist.

Geboortebewijs vernietigd tijdens Golfoorlog

Daar verdiepte hij zich in de blockchaintechnologie, iets waar hij voor het eerst in 2011 mee in aanraking kwam. ElRjula zag hoe veel vluchteling in de problemen kwamen omdat ze niet konden bewijzen welke diploma's ze hadden, waar en wanneer ze geboren waren en of ze land of een huis hadden. Een herkenbaar probleem voor hem: hij werd geboren in Koeweit en zijn geboortebewijs werd vernietigd tijdens de Golfoorlog in 1990.

"Veel vluchtelingen uit Syrië hebben dat probleem ook. En 400.000 Syrische kinderen die in vluchtelingenkampen in Libanon zijn geboren, hebben er überhaupt geen", vertelt hij. 

Thumbnail

ElRjula na het winnen van het Startup Weekend. (Foto: Tykn) 

Samen met een Saoedische vriend, die hij in een Facebookgroep over blockchain leerde kennen, deed hij mee aan een driedaags evenement over blockchain. Met hun idee om diploma's op de blockchain op te slaan, wonnen zij en werden door Rockstart-oprichter Oskar Kneppers uitgenodigd zich te kandideren voor de accelerator Web & Mobile.

Rockstart investeert

Van de 1000 kandidaten eindigde elRjula met medeoprichter Khalid Maliki met zijn idee bij de laatste tien, waarna ze mee mochten doen aan de accelerator. In ruil voor een aandelenbelang van 8 procent kreeg elRjula 15.000 euro cash en ondersteuning zoals advies en kantoorruimte aan de Amsterdamse Herengracht ter waarde van 50.000 euro. "En we krijgen koffie en thee en mogen naar de feestjes van Rockstart met bier en pizza", vertelt hij enthousiast. 

Van zijn oorspronkelijk idee om diploma's op de blockchain op te slaan, is hij door zijn eigen ervaringen van richting veranderd. Doel is nu om geboortebewijzen op de blockchain op te slaan. Dat werkt dan als volgt: bij de geboorte van een kind, laten de moeder, haar partner en de vroedvrouw het kind registreren op de blockchain, een soort onhackbare database. 

Wat is blockchain?

De blockchain is een soort gezamenlijke database; van transacties bijvoorbeeld, of contracten. Niemand is eigenaar van die database en een netwerk van computers zorgt voor de correctheid ervan.

Dankzij die blockchaintechnologie kun je met een grote of kleine groep partijen één betrouwbare database hebben; zonder dat de ene partij de ander hoeft te vertrouwen. Nu gaat dat anders; er is altijd één partij, een bank, notariskantoor of een overheid bijvoorbeeld, die beheerder is van zo'n database.

'Fraude is onmogelijk'

Omdat de gegevens dus ook door drie bronnen worden bevestigd, is er geen fraude mogelijk, verzekert elRjula. Als het aan hem ligt, wordt het ook gecontroleerd door de overheid. Hij is druk bezig om zijn idee aan de man te brengen bij de overheid, want als die het zou gaan gebruiken, komt dat de betrouwbaarheid ten goede en kan hij er geld mee verdienen.

Tot nu toe ziet elRjula twee mogelijkheden om geld met Tykn te verdienen. Aan de ene kant hoopt hij dat partijen zoals gemeenten en statistici zijn register gaan raadplegen. Om geboortegegevens in te kunnen zien, betalen die bedrijven rechtstreeks aan de moeder, Tykn zou per transactie dan een hele kleine fee rekenen.

Crypto-beursgang

Als Tykn succesvol is, wil elRjula een cryptocurrency uitbrengen via een zogeheten initial coin offering, een soort beursgang in cryptoland. Mensen die vertrouwen hebben in het businessmodel achter Tykn kunnen die kopen, net zoals nu al kan met bitcoins of ethereum.

Thumbnail

Tey elRjula en Khalid Maliki. (Foto: Tykn)

Daarom is het ook zo van belang voor elRjula dat de overheid zijn systeem overneemt, want dan zit er een waarde achter de currency. Op dit moment zijn er proeven met de gmeente Oss en Schiedam, maar de weg naar erkenning van de overheid is nog lang, want daarvoor moet de wet veranderd worden.

'Alles wat je schrijft, is er voor altijd'

De naam Tykn is overigens niet toevallig gekozen. "In het Japans betekent het 'supreme autority', wat de blockchain is", aldus elRjula. "Alles wat je er schrijft, is er voor altijd. Niemand kan dat veranderen."

Daarnaast heeft elRjula zijn bedrijf vernoemd naar de duif Tyke die in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuigbemanning van de dood redde. Tyke vloog naar wal, waarna een reddingsmissie werd gestart. De duif kreeg er zelfs een medaille voor. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van