Geld en Werk

Going big: Blendle lanceert in de VS

23 maart 2016 13:53 Aangepast: 01 augustus 2017 00:30
Beeld © ANP

De Nederlandse start-up Blendle, die gebruikers per artikel van een krant of tijdschrift laat betalen, is vanaf vandaag ook in de Verenigde Staten beschikbaar. De Amerikaanse lancering is een belangrijke stap voor Blendle om verder te groeien.

De Amerikaanse variant van Blendle bevat onder andere publicaties van The Wall Street Journal, The New York Times en The Financial Times. Omdat Blendle wereldwijde licenties heeft, zijn de Amerikaanse titels ook in Nederland te lezen.

Het is de eerste keer dat veel grote Amerikaanse uitgevers samenwerken op één platform. Ze spreken veel vertrouwen in Blendle uit, en daar zijn we trots op, laat mede-oprichter Alexander Klöpping weten.

Jonge mensen willen betalen voor journalistiek
Het doel van Blendle in de VS is hetzelfde als in Nederland: mensen laten betalen voor journalistiek. "In Nederland zien we dat jonge mensen wel degelijk geïnteresseerd zijn in goede journalistiek en best bereid zijn daarvoor te betalen, als het maar simpel kan. Hopelijk kunnen we dat in Amerika ook op grotere schaal laten zien", aldus Klöpping.

In de Verenigde Staten begint Blendle vooralsnog bescheiden met een kleine groep van ongeveer 10.000 gebruikers. Klöpping: "We willen weten wat Amerikanen van Blendle verwachten – wat ze goed vinden, en wat minder – zodat we Blendle US uiteindelijk nog beter op maat kunnen maken."

Het moet op den duur ook mogelijk worden om een abonnement op een krant of tijdschrift uit de VS aan Blendle te koppelen, net zoals dit in Nederland gebeurt. Dit geldt ook voor Nederlandse gebruikers met een abonnement op een Amerikaanse titel.

650.000 gebruikers
In totaal wordt Blendle door meer dan 650.000 Nederlandse en Duitse mensen gebruikt. Zo'n 20 procent van de gebruikers heeft één of meerdere keren geld gestort op zijn of haar Blendle-account. 

Blendle introduceerde recentelijk ook de mogelijkheid om via de dienst een digitaal abonnement aan te schaffen. Dit geldt onder andere voor Paper, dat dagelijks een selectie maakt van de beste artikelen uit kranten als de Volkskrant, AD, het Parool en Trouw​.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore