Geld en Werk

Leaserijder? Vanaf 1 januari veranderen de bijtellingsregels weer

22 december 2016 22:01 Aangepast: 29 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

Het loopt nog niet storm bij leaseautodealers in verband met de nieuwe bijtellingsregels die vanaf 1 januari ingaan, zeggen de leaseorganisaties tegen Z Today. Vorig jaar, toen de tarieven ook flink omhoog gingen, was dat wel het geval.

Het aantal bijtellingscategorieën verandert vanaf 1 januari van vier naar twee. Rijd je volledig elektrisch, dan betaal je 4 procent bijtelling. Stoot je auto ook maar iets uit, dan stijgt dit percentage meteen naar 22 procent. Wel zo duidelijk, zegt staatssecretaris Eric Wiebes. 

Wil je een relatief zuinige auto en niet teveel betalen? Dan moet je nu nog snel naar de dealer om een nieuw contract af te sluiten zodat je nog het oude bijtellingspercentage van 15 procent betaalt. Daar profiteer je dan nog vijf jaar lang van.

"Als iemand zijn kans wil grijpen dan kan dat nog, er zijn nog verschillende modellen op voorraad", zegt Martijn Versteegen van LeasePlan. Toch loopt het volgens hem niet erg storm: "De mensen die zo'n auto wilden, hebben dat vaak al lang gedaan."

Bovag vindt het nieuwe bijtellingsplan niks

Overigens is Autobond Bovag het totaal niet mee eens met de nieuwe simpelere regels. De organisatie stelt voor om niet de uitstoot van een auto, maar het aantal afgelegde kilometers te belasten. Dat zorgt ervoor dat mensen minder de weg opgaan en dat is beter voor het milieu, is hun verklaring.

Meer weten? Bekijk Z Today, onder andere over de nadelen van een heffing per gereden kilometer:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van