Economie

Rusland houdt al tientallen Nederlandse vrachtwagens tegen

07 augustus 2014 20:57 Aangepast: 06 september 2015 15:04
Beeld © ANP

Nederlandse exporteurs van groente en fruit naar Rusland hebben nu al te maken met dichte grenzen. Vanuit ons land waren de afgelopen dagen 70 à 80 vrachtwagens onderweg naar Rusland, die onverrichter zake moesten terugkeren. Een deel van de vrachtwagenchauffeurs heeft opdracht gekregen hun lading ergens onderweg dan maar te verkopen

Dat zegt Gert Mulder van brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

Nog eens 70 à 80 vrachtwagens zijn niet eens meer op weg gegaan en blijven aan hun laaddok staan, aldus Mulder. ,,We hebben een acuut probleem en ondervinden directe schade", zegt Mulder. Hij kan de schade nog niet in geld uitdrukken, maar dat het fors zal oplopen staat volgens hem vast. ,,Het gebeurt wel vaker dat er even geen export mogelijk is. Maar twee dingen zijn nieuw aan deze boycot: dat er vanuit de hele EU niks naar Rusland mag, en dat dat gaat gelden voor een heel jaar. Dat is nog nooit vertoond."

Hij vreest dat zeker 10 exporteurs die vrijwel uitsluitend zaken doen met Rusland ,,in één klap met lege handen komen te staan." Mulder hoopt dan ook dat zowel de regering in Den Haag als de Europese Unie de helpende hand zal toesteken.

GroentenFruit Huis vertegenwoordigt volgens Mulder meer dan 80 procent van de groente- en fruitsector in Nederland.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore