Geld en Werk

Deutsche Bank verbiedt WhatsApp voor werknemers: mag dat?

16 januari 2017 13:37 Aangepast: 29 juli 2017 05:00
Archieffoto Beeld © Bloomberg

Werknemers van de Deutsche Bank mogen niet meer gebruikmaken van WhatsApp op hun telefoon voor werkgerelateerde chats. De grote vraag is: mag een werkgever dit zomaar verbieden?

De maatregel geldt ook voor de pakweg 800 Nederlandse werknemers, zo bevestigt een woordvoerder van de Deutsche Bank aan RTL Z. Het verbod wordt dit kwartaal nog doorgevoerd.

Het verbod wordt doorgevoerd om 'transparantie' te creëren: als een toezichthouder inzage wil hebben in bedrijfsinformatie, dan kan die via de ict-beheerder bijvoorbeeld wel e-mailberichten bekijken maar geen WhatsApp-gesprekken, zo stelt de woordvoerder. De maatregel wordt dan ook genomen om te voldoen aan de eisen van de toezichthouder.

Blackberry's en iPhones

Het gros van de Nederlandse werknemers van de Deutsche Bank gebruikt een telefoon van de zaak - een Blackberry - waar geen WhatsApp op kan worden geïnstalleerd. In plaats van chatten moeten werknemers met elkaar mailen, aldus de woordvoerder.

Degenen die een privételefoon gebruiken voor hun werk, krijgen van de Deutsche Bank een beveiligde omgeving op hun toestel van waaruit ze onder andere kunnen mailen. Naast die beveiligde omgeving kunnen ze de telefoon gebruiken als hun eigen apparaat en er bijvoorbeeld WhatsApp op installeren.

Goede zaak

Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevestigt dat bedrijfscommunicatie binnen banken 'herleidbaar' moet zijn en 'goed moetworden vastgelegd'.

"De Autoriteit Financiële Markten vindt het een goede zaak dat de Deutsche Bank hier extra alert op is door de interne regels te verscherpen rondom bepaalde telefoonfuncties", aldus de woordvoerder van de AFM.

Mag een werkgever WhatsApp verbieden?

De stap van de Deutsche Bank is toegestaan. Een werkgever mag WhatsApp-gebruik met de zakelijke telefoon verbieden voor werkgerelateerde communicatie, zo zegt arbeidsadvocaat Antoinette Douglas-Scheele van VerbeekdeCaluwé Advocaten. 

Daar zitten wel beperkingen aan. "Maar het is de werkgever niet toegestaan om werknemers te verbieden om op hun privételefoon van WhatsApp gebruik te maken voor privécommunicatie", zegt Douglas-Scheele. "Wel dient het privégebruik van WhatsApp tijdens werktijd beperkt te zijn, want als dat excessief is, kan de werkgever schade wegens verloren werktijd vorderen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore