Geld en Werk

Kogel door de kerk: EU scherpt privacywetgeving aan

14 april 2016 12:03 Aangepast: 31 juli 2017 19:30
Beeld © RTL/Chris Koenis

Het Europees Parlement heeft vandaag officieel een nieuwe privacywet aangenomen. Door de nieuwe wet gaan in 2018 in alle Europese landen dezelfde privacywetten gelden.

De nieuwe Europese wet introduceert drie belangrijke veranderingen. Allereerst mogen privacyautoriteiten bedrijven een boete van maximaal 4 procent van de wereldwijde omzet opleggen als zij in overtreding zijn. Denk bijvoorbeeld aan het niet veilig opslaan van persoonsgegevens van klanten of het per ongeluk lekken van gevoelige informatie over klanten. Zo'n lek moet verplicht worden gemeld aan de privacyautoriteit. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens.

Recht om vergeten te worden
Het tweede belangrijke punt is dat bedrijven verplicht vaker intern onderzoek moeten doen. Wil een bedrijf in één keer veel data verwerken, dan moet worden gekeken naar de risico's die bij dit proces kunnen voorkomen. Grote bedrijven zijn verplicht om een 'Chief Privacy Officer' (CPO) aan te stellen die toezicht houdt op de privacyzaken binnen het bedrijf.

Het laatste belangrijke punt in de wet is de officiële verankering van het 'recht om vergeten te worden'. In mei vorig jaar besloot het Europees Hof dat Europese burgers het recht moeten krijgen om online vergeten te worden. Hierdoor kunnen burgers resultaten onder bepaalde voorwaarden uit de zoekmachines laten verwijderen.

Lang aan gewerkt 
De General Data Protection Regulation, zoals de nieuwe wet heet, is al sinds 2012 in de maak en vervangt de privacyrichtlijn die sinds 1995 van kracht is. De nieuwe Europese wet moet een einde maken aan de gefragmenteerde privacyregels in Europa en gaat gelden voor allerlei bedrijven en instellingen, van techgiganten als Facebook en Google tot tandartsen en het gemeentearchief. Nederland en de andere lidstaten krijgen tot 2018 de tijd om de nieuwe wet door te voeren. 

Lees ook
Zo gaat Europa jouw data beter beschermen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore