Geld en Werk

De Tour de France is drie weken afzien en weinig verdienen

05 juli 2017 11:15 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Peter Sagan eerder deze Tour in de sprint om de eindzege. Gisteren werd hij gediskwalificeerd. Beeld © ANP Foto

Vergeleken met andere grote sportevenementen is de Tour de France niet erg lucratief. Toch zijn er kansen om flink te cashen.

De totale prijzenpot is dit jaar gelijk aan die van 2016: 2.295.850 euro. Dat bedrag wordt over een hele hoop prijzen verdeeld. Wielrennen is wel een echte teamsport: al het geld wordt gestort in de ploegpot en verdeeld over de renners en het ondersteunende team.

De winnaar krijgt 500.000 euro. De nummer twee pakt 200.000 euro en de nummer drie 100.000. Het prijzengeld loopt verder langzaam af. De nummer 10 kan nog rekenen op 3800 euro, en vanaf plek 20 krijgt iedereen die de tour uitrijdt 1000 euro.

Thumbnail

Afgezet tegen de lengte van het parcours dit jaar, 3540 kilometer, is 1000 euro een wat karige vergoeding: drie weken afzien voor 28 cent per kilometer. Dat doet de winnaar met ruim 141 euro per kilometer een stuk beter. Gelukkig zijn er nog heel wat meer prijzen te vergeven.

Etappewinst

Met etappewinst kan ook flink gecasht worden. Extra je best doen in de eindsprint loont dus. Win je, dan krijg je 11.000 euro. Daarna wordt het snel minder: de nummer twee krijgt nog maar de helft. Na de negentiende plek, goed voor 300 euro, valt er niets meer te verdienen.

Thumbnail

De truien

De Tour de France kent ook verschillende winnaarstruien. Voor elke trui is een bedrag te vangen, zowel voor elke dag dat je hem draagt als voor de truidrager in het eindklassement. 

Thumbnail

De gele trui is voor de beste renner, en de uiteindelijke winnaar in het eindklassement. Die ontvangt dus 500.000 euro voor de eindzege, maar ook voor elke dag dat de gele trui in zijn bezit is, casht hij 500 euro. De dragers van de andere truien krijgen wat minder.

De bergen

In de Tour de France draait het voor een groot deel om de mooie plaatjes en het afzien. Wielerliefhebbers kijken dan ook likkebaardend uit naar de bergetappes. En zij zijn niet de enigen.

Voor de klimmers in het peloton is er een aardig centje bij te verdienen in de bergen. De eerste drie over de top krijgen een beloning. 

Thumbnail

Alles voor de ploeg

Daarbovenop zijn er ook prijzen te vergeven voor de beste teams. Net als bij de andere prijzen is er een dagelijkse prijs en zijn er prijzen voor het eindklassement. Het beste team van de dag krijgt 2800 euro, het beste team van de Tour 50.000. Team nummer twee krijgt 30.000 euro en ook deze prijzen lopen langzaam af naar 8000 euro voor het team op plek 5.

De meeste renners hoeven de koers niet puur te rijden voor het prijzengeld. Gelukkig voor hen keren ploegen ook gewoon een maandsalaris uit. Daarnaast wordt er geld verdiend met sponsordeals. Nog een voordeel voor de pelotonrenners: ze profiteren mee van de teampot. 

Hoge salarissen

Vorig jaar harkte Team Sky, voor wie onder meer winnaar Chris Froome fietste, in totaal het meeste geld binnen: 599.240 euro om precies te zijn. Flink meer dan het minst presterende Cannondale Trabac Team, dat het moest doen met een magere 14.100 euro.

Ieder teamlid, dus ook de staf, krijgt een bepaald percentage van het totaal. Er blijft dus niet altijd veel over voor de renners. Toch hoeven de echte sterren van de Tour daar waarschijnlijk niet om te treuren. Een renner als Froome zou jaarlijks zo'n 4,5 miljoen euro verdienen.

Ook na de tour, tijdens zogenoemde criteriums waarbij helden uit de Tour in kleine plaatsen bijna letterlijk een paar rondjes om de kerk komen fietsen, valt ook nog flink te verdienen. De Tour-winnaars zijn een graag geziene gast op zo'n kermiskoers en kunnen er zomaar 30.000 euro voor een uurtje werk bij elkaar fietsen. Datzelfde geldt overigens ook voor de Rode Lantaarn-drager, die weliswaar als laatste eindigt in het algemeen klassement van de Tour maar als cultheld nog genoeg lucratieve rondjes kan maken.

Nog meer opvallende prijzen

  • De prijs 'Souvenir Jacques Goddet', ter nagedachtenis aan de oud-Tourdirecteur, wordt uitgereikt aan de renner die als eerste de top van de Tourmalet bereikt: 5000 euro.
  • De meest strijdlustige renner ('le Super Combatif') van de hele Tour mag 20.000 euro bijschrijven op de rekening van zijn ploeg. Per etappe valt er voor strijdlust ook 2000 euro te verdienen. Meestal is dit de renner die de meeste kilometers aan kop rijdt.
  • Naast de eindsprints zijn er ook verschillende tussensprints waarop renners geld kunnen verdienen. De eerste die zo'n tussensprint voltooit wint 1500 euro, degene achter hem 1000 euro en degene die als derde over de tussenstreep komt 500 euro.
  • Er is ook een prijs voor de renner die als eerste de top van de Galibier bereikt, de Henri Desgrange-prijs, naar de oprichter van de Tour de France. En een prijs genoemd naar oud-renner Bernard Hinault, voor de renner die als eerste de Dromancy afdaalt. Beide zijn goed voor 5000 euro, maar omdat de Galibier en Dromancy dit jaar geen onderdeel uitmaken van het parcours, worden die prijzen niet uitgekeerd.

Duizelen de termen nog een beetje? In deze explainervideo wordt haarfijn uitgelegd hoe de Tour de France in elkaar steekt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore