Geld en Werk

Twee ondernemers van 16 verdienen 'best aardig' met Instagram

24 februari 2017 11:04 Aangepast: 28 juli 2017 19:30
Max van Marle en Stijn Dierink, de twee oprichters van STAX Social Media. Beeld © RTL

Geld verdienen in de pauze van school met je instagramaccounts met 800.000 volgers. Twee zestienjarige schooljongens uit Twente zijn sinds kort echte ondernemers, met hun eigen BV. Daarvoor kregen ze speciaal toestemming van de rechter.

Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby, zegt Max van Marle uit Almelo. Toen hij afgelopen september op Instagram een foto postte had hij binnen een minuut tien likes.

Samen met zijn vriend Stijn Dierink ging hij meer foto's plaatsen en meer accounts openen. Op een gegeven moment was er belangstelling van adverteerders en andere mensen wilden wel hun accounts kopen. Zoveel volgers hebben is commercieel namelijk best interessant. 

Deze maand kregen ze toestemming om hun eigen BV te beginnen: STAX Social Media. Dat is deels om niet meer hoofdelijk aansprakelijk te zijn (voor veel eigenaren van een BV een goede reden) en ook omdat je minder belasting hoeft te betalen. 

Ondernemingsplan

Normaal gesproken mag je als je minderjarig bent geen BV beginnen, maar Max en Stijn kregen toestemming van de rechter. Om de rechter te overtuigen stelden ze onder meer een ondernemingsplan op. Daarbij kregen ze veel advies van de ouders van Max, die ook ondernemers zijn.

Max en Stijn zijn allebei voor de helft aandeelhouder van STAX Social Media, ze zijn ook alletwee directeur. Hoeveel geld ze verdienen wil Max niet vertellen, maar hij geeft toe dat ze er 'best een aardig inkomen' uit halen. Of hij dit werk over tien jaar nog steeds doet weet Max niet, maar 'het is een leuk bijbaantje'.

Ruim twintig accounts

Op Instagram kun je foto's en video's delen. Vooral onder jongeren is de site populair. Max en Stijn hebben nu ruim twintig Instagramaccounts. Het aantal accounts wisselt een beetje, omdat ze soms een account verkopen en er soms juist eentje kopen.

Je betaalt voor de volgers én voor de activiteit, vertelt Max. Je kunt wel 200.000 volgers hebben, maar als je bijvoorbeeld maar 500 likes haalt, dan heb je waarschijnlijk veel nepvolgers en dan is je account niet veel waard. Hun accounts hebben dan ook geen fake volgers, zegt hij.

Met hun meer dan twintig accounts hebben ze nu zo'n 800.000 volgers en alles bij elkaar kregen ze al bijna 57 miljoen likes. Voorbeelden van accounts van Max en Stijn zijn wearethisworld, met foto's van bijzondere momenten, en Luxemaster, met foto's van onder meer luxe woningen en schepen.

'Elke dag tijd aan besteden'

De tijd die Max en Stijn aan hun bedrijf besteden verschilt per dag. Als ze niet zo veel proefwerken hebben gaat het om twee tot drie uur per dag, als ze het wat drukker hebben met school en sport, dan kunnen ze het af met een half uurtje. Je moet er wel elke dag aandacht aan besteden, zegt Max. Want als er een of twee dagen geen activiteit is op je account, dan merk je dat gelijk. Je raakt volgers kwijt en krijgt minder likes.

Voordat hij naar school gaat post Max al het een en ander en in de pauze kijken ze met vrienden of er leuke foto's zijn om te plaatsen. Ze kijken altijd of ze de foto's wel mogen gebruiken, zegt Max. ''Als er ergens bij staat dat je iemand credits moet geven, dan doen we dat gewoon.''

Dat gaat blijkbaar niet altijd goed. Er zijn namelijk nogal wat foto's gemaakt door 'unknown'. 

Soms krijgen ze hulp van vrienden, die dan tegen betaling het een en ander doen voor STAX Social Media. Hoe het straks moet in de zomer, als ze met vakantie gaan, daar moeten ze nog even over denken. Misschien dat vrienden het dan tijdelijk overnemen.

Andere activiteiten

Max en Stijn richten zich met hun bedrijf ook op andere activiteiten. Zo geven ze onder meer advies over hoe je het best een site kunt inrichten. Ook kunnen ze je account beheren. Hoe de verdeling is tussen de inkomsten uit de Instagramaccounts en de andere activiteiten wil Max niet zeggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore