Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Wiebes ziet coachende rol Belastingdienst Wet DBA

07 december 2016 22:37 Aangepast: 29 juli 2017 13:30

Voor bedrijven die in een 'grijs gebied' opereren met zzp'ers, ziet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een coachende rol weggelegd voor de Belastingdienst, schrijft hij in een antwoord op Kamervragen.

In dat 'grijze gebied' bevinden zich bedrijven en zzp'ers waarvan het niet meteen duidelijk is of er sprake is van échte zelfstandigheid of van een verkapt dienstverband.

Belastingdienst op de werkvloer

"Er zijn bedrijven die, ondanks dat dit niet strikt noodzakelijk is, er desalniettemin de voorkeur aan geven om met een modelovereenkomst te werken. Dat zijn bedrijven die in een grijs gebied zitten dat zich niet op papier laat vangen. Dan kan het handig zijn om de Belastingdienst op de werkvloer te laten kijken", schrijft hij. De bedoeling is dat er suggesties worden gegeven om de feitelijke werkzaamheden met de gebruikte overeenkomst in overeenstemming te brengen.

Zzp'ers zijn niet verplicht om onder de nieuwe wet DBA met een modelovereenkomst te werken, benadrukt hij opnieuw in de lijst met 60 vragen. Als je twijfelt of alles goed geregeld is, kun je gebruik maken van een van de standaard overeenkomsten of er zelf een voorleggen bij de Belastingdienst. Om al deze verzoeken af te handelen, is er 20 FTE bijgekomen, zegt Wiebes. Daarmee is het team opgeschaald naar 60FTE. 

'Wet draagt bij aan voorkoming schijnconstructies'

Door de nieuwe toepassing van de regels, heeft de wet eraan bijgedragen dat eerdere schijnconstructies aan het licht zijn gekomen, zegt hij. "Een deel van de mensen die voorheen, soms onder de vrijwarende werking van een VAR, buiten dienstbetrekking konden werken, doet dat nu niet meer."

Hoeveel zzp'ers zich hebben uitgeschreven bij de KVK en onder een arbeidscontract zijn gaan werken, kan hij niet niet zeggen. 

'Het gaat erom of je zelf verantwoordelijk bent voor uitvoering van de opdracht'

Hij benadrukt dat er juridisch niets verandert aan de regels voor zzp'ers. De Wet DBA heeft slechts de VAR afgeschaft. Het onderliggende overeenkomstenrecht heeft al die tijd bestaan. 

Toch bleek afgelopen maanden dat deze regels paniek veroorzaakten. Zo zijn er zorgen of zzp'ers nog op een computer of kantoorplek van de baas mogen werken, bijvoorbeeld om bepaalde systemen te gebruiken. Antwoord op die kwestie draait om de vraag of zij op basis van alle feiten en omstandigheden buiten dienstbetrekking werken, schrijft de staatssecretaris. "Dat kan bijvoorbeeld als de zzp'er zelf verantwoordelijk en aansprakelijk is voor het op juiste wijze uitvoeren van de opdracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore