Geld en Werk

'Niet genoeg huizen voor single starters door oververhitte woningmarkt'

05 juli 2016 07:52 Aangepast: 31 juli 2017 01:00
Beeld © ANP (Archieffoto)

Alleenstaanden die voor het eerst een huis willen kopen, hebben steeds meer moeite om daarvoor een hypotheek te krijgen, blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur De Hypotheker. De oplossing: meer woningen bouwen.

Van mensen die op zoek zijn naar een huis, hebben zij het meeste last van de oververhitte huizenmarkt en de strengere regels. Ondanks het aanhoudende herstel op de woningmarkt zag de keten van hypotheekadviseurs het aantal alleenstaande starters dat een hypotheek afsloot in het afgelopen kwartaal met 28 procent kelderen.

Voor een groeiend aantal mensen in deze groep is de hoeveelheid spaargeld die nodig is voor de aankoop van de eerste woning, gemiddeld zo'n 25.000 euro, te gortig.

'Gedwongen huren'

De Hypotheker pleit voor meer aandacht voor singles die een huis willen kopen. Vooral in de grote steden, waar de prijzen het hardst stijgen, vallen zij buiten de boot en worden zij in veel gevallen gedwongen te blijven huren. Met de huidige lage hypotheekrente zijn ze daar in veel gevallen per maand fiks meer geld aan kwijt dan wanneer zij een woning zouden kunnen kopen.

Sommige projectontwikkelaars spelen volgens De Hypotheker al wel in op de veranderende vraag op de woningmarkt door meer goedkopere starterswoningen te bouwen. "Wij vinden dat zulke initiatieven een breder draagvlak verdienen, zodat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven voor deze groep'', zegt directeur Wytzejan de Jong.

'Laat je niet opjagen'

De huizenprijzen stijgen volgens Rabobank dit jaar tussen de 3,5 en 5,5 procent. Omdat er minder huizen worden bijgebouwd dan er vraag is en veel mensen op zoek zijn naar een koophuis vanwege de lage rente, stijgen de prijzen naar verwachting volgend jaar zelfs nog harder. De bank verwacht volgend jaar de sterkste stijging sinds 2002. 

De drang bij consumenten om een woning te kopen en daarmee te profiteren van de huidige lage rente, kan ook voor problemen zorgen. Minister van Financiën Dijsselbloem en de Vereniging Eigen Huis waarschuwden consumenten vorige maand om zich 'niet op te laten jagen'. Volgens Dijsselbloem worden 'dan verkeerde beslissingen genomen', de VEH constateert dat huizenkopers grotere risico's nemen dan eerder bij de koop van een huis. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore