Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Brexit dreigt Nederland een miljard per jaar te kosten

Eurocommissaris Günther Oettinger. Beeld © AFP

De korting die Nederland krijgt op de jaarlijkse afdracht aan de EU, zou binnenkort weleens kunnen sneuvelen. Eurocommissaris voor Begroting Günther Oettinger zegt dat anders het begrotingsgat dat de Britten achterlaten niet gedicht kan worden.

Dat zei Oettinger bij de presentatie van een zogenoemde discussienota over de EU-financiën.

Nettobetaler

De Britten zijn, net als Nederland, een nettobetaler aan de EU. Nederland maakt per jaar ongeveer 3,5 miljard meer over aan Brussel dan er weer terugkomt. Om de verdeling iets eerlijker te maken krijgt Nederland een korting op de afdracht van een miljard euro per jaar. Daardoor betalen we netto 2,5 miljard.

Het Verenigd Koninkrijk betaalt per jaar 10 miljard euro meer dan er terugkomt, en dus slaat de brexit nogal een gat in de begroting. Wat Oettinger betreft moeten daarom de kortingen bij het opstellen van de volgende begroting eruit. Naast Nederland krijgen ook Duitsland, Zweden en Oostenrijk een korting op hun betalingen.

Twee delen

De korting van een miljard euro voor Nederland bestaat eigenlijk uit twee kleinere kortingen. Ten eerste krijgen we een korting op de afdracht die is gebaseerd op de grootte van de Nederlandse economie. Dat is een vaste korting van 695 miljoen euro per jaar.

Het andere deel is een korting op de BTW-afdracht. Daarvoor betaalt Nederland een lager tarief dan andere landen, wat nog eens zo'n 300 miljoen euro scheelt.