Geld en Werk

Het is bijna zover: 'Euro meer waard dan Britse pond'

15 augustus 2017 19:17 Aangepast: 13 november 2017 09:30
Koning Willem-Alexander toont de nieuwe 2 euromunt. (archieffoto) Beeld © ANP

Wat velen voor onmogelijk hebben gehouden, gaat volgens zakenbanken HSBC en Morgan Stanley binnen afzienbare tijd echt gebeuren: de euro die meer waard is dan het Britse pond.

Het Britse HSBC en Amerikaanse Morgan Stanley zijn twee van 's wereld grootste banken. Allebei zeggen ze nu dat het een kwestie van tijd is voordat de Britse munt in waarde voorbijgestreefd wordt door de euro, meldt Bloomberg.

Volgens analisten van Morgan Stanley gebeurt dit eind maart 2018. De euro zal dan vergeleken met nu 12 procent aan waarde moeten winnen. HSBC verwacht al langer dat beide munten aan het einde van dit jaar evenveel waard zijn en blijft bij die voorspelling.

Ook analisten van andere internationale banken, zoals Rabobank en Standard Bank, sluiten een gelijk niveau van de munten niet langer uit.

Hoe kan dat?

Sinds het begin van dit jaar heeft de euro ruim 6 procent aan waarde gewonnen ten opzichte van het pond. Dat komt vooral door de aantrekkende economie en de speculaties over het afbouwen van het omstreden opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) later dit jaar.

Het pond wordt juist weer goedkoper door de onzekerheid over de brexit-onderhandelingen, die vooralsnog slecht uitpakken voor de Britse economie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van