Huishoudens betalen volgend jaar gemiddeld minstens 13 euro meer voor hun energie. Toezichthouder ACM verhoogde de tarieven die netwerkbeheerders in rekening mogen brengen voor het transport van energie.
Behalve voor het gas en de elektriciteit die consumenten daadwerkelijk verbruiken, betalen huishoudens ook voor het transporteren van de energie. De prijzen daarvan worden bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Voor elektriciteit dalen die met 5 euro, maar voor gas stijgen ze met 18 euro. De transportkosten vormen 17 procent van de totale energierekening (gemiddeld zo'n 1800 euro per jaar).
De tarieven zullen een kleine teleurstelling zijn voor netbeheerders Alliander en Enexis, die de ACM vorige week verzochten om de tarieven met 15 euro te verhogen. Volgens hen is de verhoging nodig om de verhoging van precariobelasting (die wordt geheven op kabels en leidingen) door gemeenten op te vangen.
Mogelijk zelfs 50 euro duurder
Dat ACM geeft een andere reden voor de tariefsverhoging, die ook niet in alle regio's hetzelfde is. De verhoging van het transporttarief voor gas mag vooral om te investeren in nieuwe gasaansluitingen. Dat de prijs voor het transport van elektriciteit daalt, komt omdat beheerders minder kwijt waren dan eerder was verwacht.
Behalve de transportkosten stijgt de prijs voor energie zélf ook, waarschijnlijk met 20 euro op jaarbasis, denkt prijsvergelijker Pricewise. En omdat ook de heffing Opslag Duurzame Energie wordt verhoogd, zou de energierekening volgend jaar bijna 50 euro duurder kunnen uitvallen. De heffing Opslag Duurzame Energie is bedoeld voor de aanleg van windparken.