Geld en Werk

Gemeente Rotterdam wil collectieve zorgpolis voor alle Rotterdammers

10 maart 2017 14:51 Aangepast: 10 maart 2017 18:15
De Koopgoot. Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam wil een zorgverzekering, die nu alleen nog voor minima is, vanaf 2019 aanbieden aan alle Rotterdammers ongeacht hun inkomen.

Van de ongeveer 650.000 Rotterdammers hebben al ruim 52.000 een collectieve 'minimapolis' via de gemeente afgesloten. Deze is nu voorbehouden voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon.

Dit ‘Rotterdampakket’ kost zo’n 160 euro per maand. Hiervoor krijg je basiszorg, een uitgebreide aanvullende polis met fysiotherapie en een tandartsverzekering. De eigen bijdragen voor de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning), thuiszorg, de aanschaf van een scootmobiel en langdurige zorg voor chronisch zieken is meeverzekerd.

De woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge zegt: "Het is niet de goedkoopste verzekering, maar alle risico’s zijn afgedekt. En de verzekeraar mag je niet weigeren voor dit uitgebreide pakket; iedereen wordt geaccepteerd. En je wordt niet meer geconfronteerd met onverwachte zorgkosten."  

50 euro eigen risico

Deelnemers betalen ook nog maar 50 euro eigen risico in plaats van 385 euro. Dak- en thuislozen hebben helemaal geen eigen risico, en chronisch zieken krijgen van de gemeente een extra aanvulling. Die stijgt van 275 euro per jaar naar 350 in 2018.

Deze zorgpolis is vooral interessant voor Rotterdammers met een zwakke gezondheid die veel zorg nodig hebben. Wethouder De Jonge wil deze nu ook aanbieden aan Rotterdammers met midden- en hogere inkomens, die nu zorg mijden vanwege de hoge kosten.

100.000 Rotterdammers geïnteresseerd

De gemeente gaat nu onderhandelen met zorgverzekeraars en wil zo'n Rotterdampolis vanaf 2019 aanbieden. De gemeente verwacht dat zo’n 100.000 Rotterdammers geïnteresseerd zijn.

De vraag is of zorgverzekeraars zitten te springen op deze nieuwe klanten, omdat deze groep veel zorg afneemt. "We hebben er vertrouwen in dat we met één van de zorgverzekeraars in zee kunnen gaan", laat de woordvoerder weten.

Dure polis

Zorgeconoom Wim Groot van de Maastricht University zegt: "Dit is alleen aantrekkelijk voor mensen die veel zorgkosten hebben. Die ieder jaar hun eigen risico opmaken en daarnaast kosten maken voor de tandarts, fysiotherapie en de Wmo. Het gaat om een beperkte groep. Het is best een dure polis, omdat alles meeverzekerd is."

Groot verwacht dat zorgverzekeraars interesse hebben in zo'n nieuwe groep klanten. "Mensen die veel zorgkosten maken, zijn niet minder aantrekkelijk voor zorgverzekeraars. Je krijgt dan een hogere bijdrage van het rijk, dat heet risicoverevening." 

Geen betalingsregeling

Daarnaast hoeven zorgverzekeraars geen betalingsregelingen meer te treffen voor mensen die hun eigen risico niet kunnen betalen. Schaalvergroting is ook interessant voor zorgverzekeraars, zodat zij scherper kunnen onderhandelen met ziekenhuizen en zorgaanbieders voor goedkopere tarieven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van