Beleggers hebben zich in hun jacht naar rendement op de Rotterdamse woningmarkt gestort. En dat doen ze soms brutaal, door huiseigenaren actief te benaderen hun huis te verkopen.
De Amsterdamse woningmarkt kookt droog en ook voor mensen met een goed inkomen is er nauwelijks nog een betaalbare woning te vinden. De tweede stad van Nederland wordt daarentegen door vriend en vijand bejubeld.
En Rotterdam is dankzij de Intercity Direct maar 41 minuten van Amsterdam verwijderd. Niet zo gek dus dat Amsterdamse woningzoekers zich melden op de Rotterdamse woningmarkt. Met in hun kielzog investeerders met geld.
‘Ik doe m’n huis nog liever cadeau’
De Rotterdamse Connie van der Zel (55) werd benaderd door zo’n Amsterdamse investeringsclub. Zij en haar buren kregen een brief in de bus, met daarin de vraag of ze hun huis voor een marktconforme prijs willen verkopen. Na de verkoop mogen ze dan als huurder in hun eigen huis blijven wonen.
Van der Zel: "Ik ben daar echt pissed over, zo brutaal. Hoe komt iemand erop om te vragen of ik mijn pand wil verkopen? En dan zijn het ook nog eens Amsterdammers én een investeringsmaatschappij. Straks kan niemand in Rotterdam nog een huis kopen. Geen haar op m’n hoofd dat ik mijn huis aan een opkoper geef. Ik doe het nog liever cadeau."
Het gewilde huis van Connie in Rotterdam.
Populaire wijk
Van der Zel woont in de upcoming wijk Middelland, die grenst aan het centrum. Een bakfietswijk volgens de gemeente. De woningen uit begin vorige eeuw zijn populair. Niet zo gek dus dat DamBorg, zoals de vastgoedbelegger die Connie benaderde heet, zich in die wijk begeeft.
DamBorg richt zich sinds een maand vol op Rotterdam. "We hebben de populaire wijken in kaart gebracht. In Rotterdam koop je voor minder geld hetzelfde als in Amsterdam. En we hebben het zo verhuurd, waardoor we meteen rendement op onze belegging hebben. En dat gaat zich zeker nog ontwikkelen. De woningmarkt in Rotterdam staat nog in de kinderschoenen", vertelt vastgoedadviseur Marc van Elk.
Volgens hem is niet iedereen zo negatief als Van der Zel: "We worden ook benaderd door eigenaren van panden. Heel sporadisch schrijven we mensen aan, als we ons oog echt hebben laten vallen op een pand."
Kopers uit het verre en minder verre oosten
Hoeveel Rotterdamse woningen er als ‘Amsterdamse’ belegging gebruikt worden is onduidelijk, omdat er geen cijfers van zijn. "Ik denk dat het een beetje wordt overdreven. Ik schat vijf procent. Chinese, Roemeense en Russische investeerders zie je veel meer in Rotterdam", zegt Nick Forger van Ooms Makelaars, een van de grootste makelaarskantoren van Rotterdam.
De situatie van Van der Zel komt hem wel bekend voor. "Er is zeker enorme vraag vanuit beleggers naar vastgoed in Rotterdam. En omdat het via de geijkte paden lastiger is geworden voor beleggers, proberen ze inderdaad aan panden te komen door rechtstreeks woningbezitters te benaderen. Dus die geruchten van briefjes in de bus horen wij ook ja."
Veel meer particuliere huurwoningen
De interesse in Rotterdamse beleggingspanden is wel terug te zien in de cijfers. Het aantal huurwoningen van particuliere verhuurders nam in vijf jaar tijd met bijna 20 procent toe. Ter vergelijking: het aantal koopwoningen steeg slechts met 2,6 procent.
Het lijkt er dan ook op dat die investeerders koopwoningen van de markt onttrekken. De Chinese of Russische eigenaars gaan er immers niet zelf wonen, maar stoppen er huurders in. En doordat ze met een grotere zak geld naar een bezichtiging gaan, kunnen ze de gewone koper aftroeven in de strijd om een woning. Minder aanbod, meer vraag, dus duurdere woningen.
Goed nieuws voor beleggers en woningeigenaren. Minder goed nieuws voor woningzoekenden, die bang zijn voor Amsterdamse taferelen. Toch laat de Rotterdamse wethouder Ronald Schneider (Stedelijke Ontwikkeling) weten zich niet in het verhaal van de snelle beleggers te herkennen.