Geld en Werk

Auke was jarenlang flexwerker: 'Ik verdiende stukken minder, zo frustrerend'

01 november 2016 16:05 Aangepast: 29 juli 2017 22:30
Auke de Vries was jarenlang flexwerker. HIj heeft nu eindelijk een vast contract.

Auke de Vries liep veel geld mis doordat hij jarenlang flexwerker was. "Zo frustrerend. Ik verdiende jarenlang minder dan de vaste krachten." En hij is geen uitzondering, blijkt uit CBS-onderzoek.

Auke werkt op een callcenter bij uitzendbureau Start. Hij heeft nu een vaste baan en daar is hij maar wat blij mee. Jarenlang was hij flexwerker op het callcenter en daar kleefden een hoop nadelen aan.

Zoals het salaris. Auke: "Als flexwerker verdiende ik stukken minder. Ik heb nu een vast contract. Per uur scheelt dat wel een paar euro. Dat is al snel een kleine honderd euro per week."

Geen uitzondering

Auke is geen uitzondering. Volgens onderzoek van het CBS verdienen flexwerkers gemiddeld 20 procent minder dan vaste krachten. Het gemiddelde inkomen van een flexwerker ligt op 19.000 euro. Dat is 38 procent lager dan bij mensen met een vast contract.

Flexwerkers zijn mensen die in loondienst zijn, maar geen vast contact hebben. Mensen met een tijdelijk contract of oproepcontract vallen eronder. Zzp'ers zijn bijvoorbeeld weer geen flexwerkers. 

Het aantal flexwerkers stijgt hard. De teller staat nu op 1,7 miljoen. Vooral veel jongeren 'flexen'. Zij krijgen steeds minder vaak een vast contract. Het aantal mensen onder de 25 jaar dat een vast contract heeft gekregen, is de afgelopen tien jaar gehalveerd, meldt het CBS.

Meer nadelen

Naast het inkomen ervaren flexwerkers nog andere nadelen, weet Auke. "Als flexwerker kreeg ik een aantal uren. In mijn geval tussen de 20 en 32 uur per week. Dat gaf onzekerheid, want je weet nooit hoeveel uur je precies kunt werken. En ik wilde graag meer werken, maar dat kon dan weer niet."

Nu heeft Auke een vast contract. "Ik werk 32 uur. Dat is fijn. Ik weet precies waar ik iedere maand aan toe ben." En hij heeft het houvast waar hij zo naar verlangde. "Als flexwerker kun je het de ene week geweldig doen, en de volgende week kun je op straat staan. Die onzekerheid spookt wel door je hoofd. En als ik ziek ben, krijg ik nu gewoon doorbetaald. Dat is als flexwerker wel anders. De eerste dagen kreeg ik niets."

Uit noodzaak

Ook uit CBS-onderzoek blijkt dat veel werknemers met een flexibele functie uit noodzaak flexwerker zijn geworden. In 30 procent van de gevallen is dit omdat het ze niet lukt om een vaste baan te bemachtigen.

De belangrijkste punten uit het CBS-onderzoek:

Flexwerkers

  • ​​Flexwerkers verdienen gemiddeld een stuk minder dan mensen in vaste dienst.
  • Oproep- en invalkrachten verdienen gemiddeld 20 procent minder dan vaste krachten.
  • Het inkomen van een flexwerker ligt op 19.000 euro. Dat is 38 procent lager dan bij mensen met een vast contract.
  • Flexwerkers verdienen stukken minder omdat ze minder werken. Ook zijn flexwerkers vaak jongeren.
  • Maar ook als de cijfers daarvoor worden gecorrigeerd, verdienen tijdelijke werknemers zonder vaste uren gemiddeld 51 procent van dat wat vaste medewerkers verdienen. Tijdelijke werknemers met uitzicht op een vast contract verdienen 83 procent van wat vaste werknemers verdienen. 
  • Volgens vakbond CNV bevestigen de cijfers 'het beeld dat lage loonkosten de drijvende kracht zijn achter de doorgeschoten hoeveelheid flexbanen die we momenteel in ons land zien'. Flexwerkers zijn simpelweg goedkoper voor de werkgevers.
  • Het merendeel is flexwerker uit noodzaak: ze zijn nieuw bij hun huidige werkgever (38 procent) of het lukt ze niet om een vaste baan te bemachtigen (30 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore