De Nederlandse Staat heeft al het geld terug dat in 2008 en 2009 is voorgeschoten om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te helpen.
Minister van Financiën Dijsselbloem heeft dat geschreven aan de Tweede Kamer. In totaal kreeg Dijsselbloem nog in totaal ruim 1,4 miljard euro. De Staat heeft de afgelopen jaren al in totaal 811 miljoen euro binnengekregen. De verkoop van de resterende schuld, aan Deutsche Bank, levert voor de Staat circa 623 miljoen euro op. Daarmee is het volledige bedrag terug dat in 2008 en 2009 aan spaarders is uitgekeerd.
ZIE OOK: DNB naar rechter om Icesave-miljarden
Dijsselbloem hoeft niet langer te wachten op het geld dat Icesave-moeder Landsbanki nog had zullen betalen, maar krijgt het nu al. Dat komt doordat hij de schuld heeft verkocht aan beleggers. Landsbanki moet straks niet meer aan Dijsselbloem betalen, maar aan die beleggers die de vordering op de IJslandse bank hebben gekocht van het ministerie van Financiën.
ZIE OOK: De waarde van het gemiddelde spaarpotje slinkt elk jaar
Dijsselbloem maakt zelfs winst op de verkochte vordering: 6 miljoen euro. Dat komt doordat er destijds een wisselkoers tussen IJslandse kronen en de euro is afgesproken. Die wisselkoers is nu echter veel gunstiger.
Alles bij elkaar is destijds 1.635 miljoen euro aan rekeninghouders van Icesave uitgekeerd. Hiervan namen de Nederlandse banken 208
miljoen euro voor hun rekening en de Nederlandse Staat de rest, namelijk 1.428 miljoen euro.
ZIE OOK: IJsland wint Icesave-zaak
Niet alleen de Staat, ook een aantal Nederlandse provincies (zoals Noord-Holland) en gemeenten (zoals Amstelveen) krijgen nog geld van Icesave, omdat ze daar geld op een rekening hadden gezet. Zij hebben hun geld nog niet terug. Dijsselbloem heeft ze het advies gegeven om ook hun vorderingen te verkopen.
Het geld dat nu binnenkomt, wordt gebruikt om de staatsschuld te verlagen. Het geld kan dus niet bij het begrotingsoverleg worden gebruikt voor lastenverlichting of het verzachten van bezuinigingen.
ZIE OOK: IJsland heeft meer geld nodig om af te lossen
Icesave begon in mei 2008 in Nederland met aantrekkelijke spaarrentes. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan 100.000 Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank zijn verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland Icesave.
Met de verkoop van de vordering is de zaak-Icesave nog niet volledig van de baan. De Nederlandsche Bank eist in een rechtszaak van het IJslandse depositogarantiestelsel onder meer nog gederfde rente-inkomsten.