GrandVision naar de beurs

Wat is Grandvision? Vier vragen

29 augustus 2014 11:56 Aangepast: 06 september 2015 15:09

Brillenketen Pearle gaat naar de beurs. Investeringsmaatschappij HAL brengt zijn onderdeel Grandvision , waar Pearle en ook Eye Wish Groeneveld onder vallen, naar de beurs in Amsterdam. Vier vragen over Grandvision aan Eelco Hiltermann.

Waarom wil HAL van Grandvision af?
HAL Verkoopt maar een deel, namelijk zo'n 25%. Waarom, dat vertelt het bedrijf niet. Misschien heeft het ermee te maken dat de topman van HAL, Martijn van der Vorm, binnenkort stopt en dit nog graag wil doen, maar misschien is het ook gewoon een mooi moment om te cashen.

Pearle en Eye Wish zijn bekende merken. Hoe groot is dat Grandvision?
Grandvision is een Frans-Nederlandse optiekketen en één van de grootste ter wereld. In Nederland is het dus vooral bekend van Pearle, dat met 296 winkels marktleider is. Grandvision is een heel internationaal concern: het heeft ruim vijfduizend winkels in 41 landen, bijna 23.000 werknemers en een omzet van ruim 2,5 miljard euro.

Hoe gaat het in de brillenmarkt. Heeft de crisis daar ook toegeslagen?
Dat valt mee. Het aantal winkels in Nederland is redelijk stabiel gebleven, de omzet is vorig jaar licht gedaald, dat is beter dan elders in detailhandel. Dat komt volgens kenners door de vergrijzing: steeds meer mensen hebben een leesbril nodig en daar bezuinig je niet snel op. Bovendien begin je niet zomaar een optiekzaak.

Zijn er ook nog groeimogelijkheden?
In Nederland lijkt die potentie beperkt, maar Grandvision zit dus in 41 landen, bijvoorbeeld ook in het Verre Oosten en Zuid-Amerika en daar liggen volop mogelijkheden. De opkomende middenklasse heeft vaak ook een bril nodig. Verder is in dat klimaat een zonnebril ook aantrekkelijker en dat heeft Grandvision ook, Solaris, een Franse zonnebrilketen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore