Geld en Werk

Air Berlin vraagt faillissement aan, vluchten gaan voorlopig door

15 augustus 2017 13:37 Aangepast: 13 november 2017 09:20
Beeld © ANP

De Duitse luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft een faillissement aangevraagd. Het bedrijf kampte met een sterk teruglopend aantal passagiers.

De cijfers van Air Berlin zakken behoorlijk in, bleek afgelopen week al uit de presentatie van halfjaarcijfers. In de maand juli daalde het aantal passagiers met 24 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In de eerste helft van het jaar vervoerde Air Berlin ​13,8 miljoen passagiers; 16 procent minder dan vorig jaar. Dat komt deels doordat de maatschappij het aantal vluchten en vliegtuigen in de vloot flink verlaagd heeft. 

Daarnaast heeft de Arabische grootaandeelhouder Etihad - dat 29 procent van de aandelen in handen heeft - zich teruggetrokken als geldschieter. In een bijeenkomst vanochtend heeft de raad van bestuur van de vliegmaatschappij daarom besloten dat het geen toekomstperspectief meer ziet voor het bedrijf, blijkt uit een persbericht.

Vluchten door

Alle vluchten gaan voorlopig wel gewoon door, mede dankzij een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro van de Duitse overheid. Dat geeft het bedrijf ruimte om kopers te zoeken voor onderdelen die levensvatbaar zijn. Onder andere Lufthansa heeft al interesse getoond, meldt Air Berlin.

Air Berlin maakt al een aantal jaar verlies, vorig jaar nog 780 miljoen euro. Het aantal passagiers loopt ook al langer terug: van 35,3 miljoen in 2011 tot 29,9 in 2016. Het is de tweede vliegmaatschappij van Duitsland, na Lufthansa.

Niet alleen Air Berlin komt in de problemen na terugtrekking van partner Etihad, ook Alitalia vecht tegen een dreigend faillissement omdat de Arabieren de geldkraan hebben dichtgedraaid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore