Geld en Werk

Ouderen verdrukken jongeren op huizenmarkt door cash af te rekenen

03 juli 2017 10:36 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Archieffoto ANP

In 2016 kocht 17 procent van de huizenkopers een huis zonder hypotheek. Op sommige plekken in Nederland ligt dat percentage zelfs een stuk hoger. Starters raken hierdoor nog meer in de verdrukking, zeggen experts.

Het aandeel mensen dat een huis cash afrekent, dus zonder daarvoor een lening af te sluiten, is in 2016 ten opzichte van een jaar eerder iets gestegen naar 17 procent van alle huizenkopers. Opvallend: vier jaar geleden, in 2013, kochten nog meer mensen zonder hypotheek een woning. Toen ging het om bijna 20 procent van het totaal. 

Maar het geld dat wordt uitgeven aan woningen zonder hypotheek neemt wel toe. In 2016 werd in totaal voor 8,6 miljard aan woningen gekocht zonder hypotheek, een stijging van 2 miljard ten opzichte van een jaar eerder.

Thumbnail

Ouderen en beleggers kopen vaker zonder hypotheek

Ouderen en eigenaren van meerdere woningen zijn het actiefst op de hypotheekloze markt. Hoe ouder de koper, hoe vaker de woning cash wordt afgerekend.

Thumbnail

Starters kopen, niet heel onverwacht, het minst vaak een huis zonder hypotheek. De meeste woningen zonder hypotheek worden gekocht door eigenaars van meerdere huizen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die een tweede huisje kopen, maar nog vaker zijn het beleggers of investeerders, die meerdere panden bezitten en die bijvoorbeeld verhuren.

Thumbnail

Maar leeftijd is een belangrijkere factor dan het type huis, schrijft het Kadaster: oudere starters kopen bijvoorbeeld weer veel vaker een huis zonder hypotheek dan jonge starters. 

Appartementen en vrijstaande huizen populair

Thumbnail

Vooral appartementen worden vaak zonder hypotheek gekocht. Logisch, want die zijn vaak relatief betaalbaar. Maar ook het aandeel vrijstaande huizen is hoog, met 15 procent. Tussenwoningen, hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen worden dan weer minder vaak zo afgerekend.

Kuststreken in trek

Dat veel kopers zonder hypotheek vooral in (studenten)steden kopen zal geen verrassing zijn. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, maar ook in bijvoorbeeld Delft en Maastricht ligt het aandeel woningen dat zonder hypotheek wordt gekocht zelfs tussen de 25 en 30 procent.


Thumbnail

Maar ook de kuststreken blijken in trek voor (tweede) huizen die zo betaald worden. In de Zeeuwse kustgebieden kan het aandeel zelfs oplopen naar 40 procent. Ook Texel en Bergen (NH) zijn populair.

Starters in de verdrukking

Experts zien dat door de ontwikkelingen starters steeds meer in de verdrukking raken. "Veel starters die hadden willen kopen, hebben het nakijken en zijn aangewezen op een dure huurwoning", zegt bijzonder hoogleraar Woningmarkt Johan Conijn.

Christaan Lennartz, senior econoom bij de Rabobank, valt hem daarin bij. Volgens hem zijn het vooral beleggers en investeerders die aan het einde van de crisis hebben geprofiteerd van een nog aantrekkende woningmarkt.

Zij hebben gezorgd voor een groei van het zogeheten 'buy-to-let'-segment, waarin investeerders koopwoningen tot huurwoningen omvormen. "Voor starters, zeker die in hotspots als Amsterdam, Utrecht en Maastricht, zou dit betekenen dat de koopmarkt in toenemende mate onbereikbaar wordt omdat zij met de koopkracht van meervoudige eigenaren niet kunnen concurreren", besluit hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van